Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Världens första riktiga solcellstorn!

Dagens ETC.

Nu har vi byggt ett Solcellstorn. Vi skriver världens första eftersom vi aldrig sett något, någon annanstans. Men okej, om någon annan gjort det är det bara bra. Det viktiga är ju idén.

Nu har vi byggt ett Solcellstorn. Vi skriver världens första eftersom vi aldrig sett något, någon annanstans. Men okej, om någon annan gjort det är det bara bra. Det viktiga är ju idén.

Solceller blir allt billigare och då kan man göra helt andra installationer än de vanliga installationerna på sydliga tak.

Vi jobbar alltmer med öst/västliga tak själva i våra parker. Men nu också med lodräta installationer. Och här har vi gått hela vägen, ett fint soltorn med en liten snurra på toppen.

Vad är fördelarna?

Lodräta solceller ger el året om i Sverige. Varken snö eller låg vintersol är något problem. Men genom att sätta solcellerna i alla vädersträck så kommer anläggningen ge el hela tiden, sålänge solen är uppe.

På vintern kommer snö dessutom reflektera strålar mot tornets sidor.

En lodrät solcell mot söder ger ca 75% av vad en perfekt södermonterad solcell ger.

En lodrät öst/västlig solcell ger snarare 65%.

Mot norr är vi nere i 50%.

Men eftersom vi utnyttjar en väldigt liten yta (bara 2 x 2 m) så blir det ändå väldigt mycket solel på en väldigt liten plats.

Solcellstorn är helt enkelt ett sätt att göra el längre på dagarna (när solen är påväg ner somnar din vanliga sydmonterade anläggning. Soltornet fortsätter någon timma till).

Men vi har inte nöjt oss med det.

Vi vill kunna göra el 24 timmar per dygn.

Och därför har vi en liten vindsnurra på toppen. Den är på 1000W vid stark vind, men normalt ger den 100-200W under vanliga vindförhållanden. Det betyder att den ger ungefär som en av panelerna under en dag. Snurran är framtagen av Ulf Bolumlid på Windforce (han berättar mer om den 13 juni på vår stora Kullenfest) och tanken är att den stödjer solcellerna, framförallt höst och vinter.

Själva vindkraftsmasten är ju redan byggd. Av solcellerna!

Soltornet är utvecklat av Johan Ehrenberg och byggt av Bernt Ström på Egen El.

Soltornet är totalt på 7 000W plus vindsnurra. Vi räknar med en årsproduktion på 4500 kWh. Och att tornet ger el åtminstone 6000 av årets 8700 timmar.

Har vi rätt eller fel?

Om ett år vet vi!

Nej, det är kanske inget för en villatomt. men väldigt, väldigt fin i en rondell, eller framför de där rätt fula varuhusen lite överallt.

Det första soltornet kan du nu betrakta på Egen Els parken i Katrineholm.

Vi är så nöjda med den att vi redan bestämt att bygga ett till. Dubbelt så högt.

Var ska det här sluta?