Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Välkommen, Max V Karlsson – Dagens ETC förstärker med stjärnskottet

Max V Karlsson.
Max V Karlsson. Bild: Bild: Susanna Kierkegaard

Dagens ETC.

Han har redan doppat tån – med sina ledare och granskningar och podden Tyckpressen. Men nu blir det mer. 2022 börjar Max V Karlsson arbeta på Dagens ETC som en del av redaktionen. ”Dagens ETC är på väg att cementera sin roll som skarpast i klassen i frågor som arbetsmarknadsbevakning, bostadsmarknaden, granskningen av det blåbruna och klimatet. Fler behöver ta del av den journalistiken”, säger han.

Många har uppskattat hans opinionsartiklar som inte sällan har utvecklats till spektakulära, agendasättande granskningar. Hur agerar Polisen egentligen i sociala medier? Vad sprider Sverigedemokraternas för budskap genom sin webb-tv Riks? 

Utöver det har Max V Karlsson under hösten varit programledare för podden Tyckpressen, en förlängning av Dagens ETC:s ledarsida. Idag släpptes senaste avsnittet, som handlar om fotbolls-VM i Qatar. 

Så vad händer nu?

Nästa år fortsätter Max V Karlsson inte som frilansande kollega utan börjar arbeta direkt med redaktionen.

Hypermodern murvel

– Oerhört roligt för Dagens ETC och för alla läsare, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC.

– Max V Karlsson skulle vara en tillgång på vilket mediebolag som helst. En sak jag uppskattar särskilt är att han kombinerar vassa, kontroversiella, extremt aktuella granskningar med att vara så tillgänglig och ödmjuk, både för sin publik och för den som vill framföra kritik. Det är vad journalistik ska vara. Inga elfenbenstorn. Sedan vet jag att Dagens ETC och Max V Karlsson passar väldigt fint ihop värderingsmässigt. I allt han gör ser jag en linje, en politisk drivkraft. Men också en glädje inför hantverket. Att grävan. Att systematiskt pröva en tes. Det lyser igenom. En hypermodern murvel som rör sig mellan plattformar.

”Transparens och dialog”

Dagens ETC bad Max V Karlsson presentera sig själv.

– Jag är en facklig förortsgrabb som gillar att läsa, skriva och prata om makt och pengar. Uppvuxen i Rågsved och bor med sambo i Skärholmen. Min bakgrund är som organisatör i civilsamhället och nyfiken agitator online egentligen. Jag började skriva ordentligt och frilansa både som opinionsjournalist och grävare efter att ha gått Aftonbladet Ledarskriv och praktiserat på Dagens ETC! Jag har också skrivit för bland andra Flamman, Aftonbladet Kultur och Dagens Arena. Jag spelar gärna trumpet och Playstation, och håller på med ett eget communitybygge på Twitch och Discord. 

Vilka frågor brinner du för?

– Först och främst är det nog allt dumt som händer online med myndigheter som inte har koll, ett havererat näringsliv, vanligt folk som hamnar i kläm och en riktigt märklig högernärvaro. Sedan gillar jag att berätta historier om hopp eller kollektiva identiteter. Det ligger något otroligt i att berätta om det stora genom det lite mindre, och att synliggöra band mellan folk, frågor och rörelser. 

Varför är det så viktigt att bevaka Polisen?

– Polismyndigheten är en av våra största och viktigaste myndigheter — och klarar inte av de mest grundläggande frågorna om integritet. Det handlar inte bara om den otydliga och stundtals riktigt bisarra närvaron i sociala medier, där myndigheten själva inte har koll på vad som publiceras. Det handlar också om en kultur och sociala frågor. Hur kommer det sig att vi ser poliser som också jobbar som influencers, men att samma fenomen inte finns bland socialsekreterare eller handläggare på Försäkringskassan? Och hur lirar Polisens unika uppdrag med alla de här olika strömningarna, tendenserna och faktiska övertrampen? När Polisen är mer omdiskuterad än någon gång tidigare är allmänheten berättigad till en större insyn, och det är där vi kommer in.

Du kollar också väldigt noga på SD-satsningen Riks. Varför?

– Ja, jag har nog sett mer av Sverigedemokraternas mediasatsningar än många sverigedemokrater. Här har vi ett riksdagsparti som bränner pengar på en tv-studio dedikerad till propaganda, rassevitsar och boomerbränsle. Det är unikt, och unikt dåligt, men samtidigt en rätt ärlig ingång till vad SD tycker – direkt från kommunikationsenheten. Vi har redan sett hur partiet utnyttjat ett polismord för uppmärksamhet, pratat ner kvinnor som röstar vänster, och intervjuat fler och fler borgerliga politiker som gärna tar plats på SD:s scen. Och även om kvaliteten sviktar lite just nu, de verkar lite trötta, så kommer troligtvis innehållet att bli ännu värre under valåret. Då är det bra att ha koll!

Sedan har du skrivit mycket i Dagens ETC om Jeffrey Epstein, den amerikanska miljardärspedofilen. Nu pågår rättegången mot hans medhjälpare. Vad är det som lockar dig i det här fallet?

– Storyn om den rika pedofilen Jeffrey Epstein och hans värld, brott och medhjälpare är kriminellt underbevakad i svensk kontext. Och då finns det till och med flera kopplingar till Sverige! För mig handlar det framför allt om Epstein som en lins för att tolka annat i samhället, och om den unika inblicken i hur världens allra rikaste lever och samverkar. 

Du sänder på Twitch varje vecka. Berätta lite om det projektet.

– Att streama på Twitch är kanske det roligaste jag vet. Det började som ett sätt för mig att berätta om mina artiklar och det jag tycker är viktigt, och har på mindre än ett år blivit ett eget community med användare som känner igen varandra och delar vissa intressen. Alla är välkomna, och jag brukar säga att alla tittare är kamrater eller framtida kamrater, oavsett om vi spelar tv-spel tillsammans eller tittar på någon gammal SVT-dokumentär om Sverigedemokraterna. Varje söndag äter vi frukost tillsammans, och sedan har jag streamat egna intervjuer med journalister och aktivister, artikelsändningar, livekommentarer om politiska debatter och massor av annat. Om du inte har testat att streama kan jag verkligen rekommendera det. Fler journalister, skribenter och andra borde finnas på Twitch! 

Vad kommer du att tillföra Dagens ETC?

– Jag hoppas att jag kan tillföra ännu mer relevant opinionsjournalistik! Grävande rapportering och bra poddande som med ett vaket öga identifierar och behandlar samtidsfrågor tillsammans med de röster som behöver höras. Det ska bli kul! 

Du granskar, du skriver ledare, du poddar. Du gör nyheter, du gör åsikter. Hur ser du på detta med att en journalist alltid måste vara objektiv, aldrig får ta ställning? Vissa tycker ju det.

– Jag ser ingen motsättning mellan granskning, skrivande och åsikter så länge jag är extremt tydlig med vad jag baserar min åsikt på. Det är helt okej att inte hålla med mina slutsatser efter det att jag kan visa ett gediget underlag, men med det underlaget kan jag tydligt hänvisa till vart det kommer ifrån och vad jag tycker. Och alltid med transparens och dialog. Vi ser den här typen av opinionsjournalistik på i princip alla marknader, med grävande journalister som Ken Klippenstein och mediehus som The Intercept, eller rörelsejournalister som Kim Kelly och Michael Sainato. Jag tror att vi kommer att se fler som jobbar på det här sättet i Sverige också, med en medveten och ansvarsfull opinionsjournalistik.

Vad tycker du Dagens ETC ska bli bättre på?

– Förutom artiklar på den nya – snygga – hemsidan tror jag att Dagens ETC skulle kunna ha en skarp närvaro på plattformar som Tiktok och att man kan fylla ut mellan artikelraderna i ärliga och bra poddar. Dagens ETC är också på väg att cementera sin roll som skarpast i klassen i frågor som arbetsmarknadsbevakning, bostadsmarknaden, granskningen av det blåbruna och klimatet. Fler behöver ta del av den journalistiken, också från andra målgrupper som kanske inte vanligtvis kommer i kontakt med ETC-bolagen.

00:00 / 00:00