Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Solel fick besökare att lysa upp

Johan Ehrenberg förklarar fördelarna med solceller.
Johan Ehrenberg förklarar fördelarna med solceller.

Dagens ETC.

Solel i Lindesberg och Leader Bergslagen anordnade i lördags en busstur till Egen Els anläggning utanför Katrineholm.

Solel i Lindesberg och Leader Bergslagen anordnade i lördags en busstur till Egen Els anläggning utanför Katrineholm. På en kulle vimlar det av småskaliga vindkraftverk och solcellsytor.

– Solceller gör dig helt enkelt smartare, säger Egen Els grundare Johan Ehrenberg

– Solceller gör dig helt enkelt smartare, säger Egen Els grundare Johan Ehrenberg

I solgasset gjorde Egen Els anläggning skäl för namnet för de 38 besökarna från Lindesberg som ville veta mer om att producera sin egen el. Johan Ehrenberg bjöd på kaffe och solungsuppvärmda bullar utanför konferensbyggnaden vars tak är täkt med solceller.

– Solcellerna på den här byggnaden producerar fem gånger så mycket el som vi gör av med.  Överskottet säljer vi på marknaden, säger Johan Ehrenberg.

Lär sig spara el

Att egenelstillverkare skulle bli smartare av sin produktion förklarar han med att solcellsägare blir energimedvetna och lär sig spara el. Dessutom är det smart för den som vill spara pengar eftersom investeringskostnaderna betalar sig efter omkring tio år.

– Solcellerna håller i 40 år så det blir 30 år med ren vinst, säger Johan Ehrenberg.

I dag är det omkring fem tusen av Sveriges fyra miljoner hushåll som producerar sin egen el. När denna dagens dryga promille ökat till tio procent i framtiden blir folket en maktfaktor som kommer att påverka hela energisystemet enligt Johan Ehrenberg.

Två kronor milen

För Vattenfall, Fortum och E.ON är solceller för privatpersoner ett hot. Och det är klart, de förlorar ju pengar på ju fler vi blir fler. Och när hushållen har köpt elbilar som de laddar med egen el kommer oljebolagen att bli omsprungna stå där med lång näsa.

– Jag kör elbil och den kostar mig två kronor per mil i driftskostnad, säger Johan Ehrenberg.

Folket i form av besökarna från Lindesberg undrade om inte lagstiftningen satte käppar i hjulet för den som vill göra egen el? Svaret blev att från 2010 är den svenska lagen klippklar på den punkten. Alla har rätt att göra el för egen förbrukning och skulle det bli mer el producerat än förbrukat är det bara att sälja överskottet på elnätet.

Fick en guidad tur

Studiebesökarna fick en guidad tur runt bland olika solcellslösningar och vindkraftverksbyggen på Egen Els anläggning. Fredrik Andersson sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening i Lindesberg. Han blev både imponerad och övertygad.

– Jag visste ingenting om den här anläggningen innan, men är väldigt imponerad. Nu blir det solceller i föreningen, säger Fredrik Andersson.

Lillemor Ohlson-Sjöberg kommer från samma bostadsrättsförening.

– Vi ska bygga garage i föreningen. Efter allt vi fått veta under besöket lutar det åt att det blir solceller på garagetaken, säger Lillemor Ohlson-Sjöberg.

Att statliga Vattenfall enligt uppgifter just förlorat närmare 40 miljarder på investeringen i ett holländskt kol- och gaskraftverksbolag kom på tapeten under besöket. Johan Ehrenberg fick frågan hur mycket solenergi summan skulle motsvara? Svaret blev att hade Vattenfall istället investerat pengarna i solceller hade elproduktionen motsvarat ungefär ett halvt kärnkraftsverks. 

– Regeringen är ägare av Vattenfall, men politikerna är inte intresserade av att satsa på solcellsenergi, säger Johan Ehrenberg.

– Gäller att välja rätt politiker, blev svaret från en kvinna bland studiebesökarna.

Egen El

Bolaget har funnits sedan 2008 och säljer, projekterar och monterar solceller. I visningsanläggningen utanför Katrineholm ges guidade turer och kurser i montering av solceller. Överskottet av el som produceras av anläggningens vindkraftverk och solceller säljs på öppna marknaden.

00:00 / 00:00