Hoppa till innehållet

Dagens ETC

Så här kan du hjälpa Dagens ETC

Vi är självklart alltid transparenta. Du ska veta precis vart pengarna går. Därför kan du i diagrammet i texten se tidningens budget för 2023. Något förenklad – men allt finns med.

Vi är självklart alltid transparenta. Du ska veta precis vart pengarna går. Därför kan du i diagrammet i texten se tidningens budget för 2023. Något förenklad – men allt finns med.

Dagens ETC

Nu är det bara två månader till presstödet löper ut. Det ska ersättas av ett mediestöd som ingen idag vet vad det innebär. Men en sak är klar, det blir mindre ­pengar till Dagens ETC. Först helt säkert fem månader utan en enda krona. Sedan kanske ett nytt stöd. Eller avtrappning. Eller ingenting alls.

Det är ­alltså skarpt läge.

2023 har Dagens ETC haft drygt 20 miljoner i presstöd.

2024 kan det vara utraderat.

Därför vänder vi oss till dig som läsare.

Bli crowdfundare | Mål: 10 miljoner kronor

Vi brukar säga att vi har Sveriges största redaktion. Fler än 20 000 personer gör Dagens ETC tillsammans. Varje ny ­satsning, varje större omläggning – allt har först förankrats med prenumeranter, nästan allt har också finansierats med den insamling som lite snofsigt kallas crowdfunding. Konkret betyder det att läsare donerar till journalistik och sätt att sprida journalistik.

Det har senaste åren blivit 9 miljoner kronor, ett sanslöst ­belopp, som gett Dagens ETC möjlighet att börja bygga en ­grävgrupp, starta riktiga kultursidor, rapportera intensivt och nära från ­Rysslands krig mot Ukraina, bevaka en lång rad val i länder som USA, Frankrike och Polen, experimentera med poddar, satsa på med video, med mera. Om det inte vore för denna ­crowdfunding hade vi inte haft en app, inte heller möjlighet att sprida ­journalistiken till många. 

Här kan du hjälpa till:etc.se/insamlingen   
Swish 123 401 87 68  
Bankgiro 817-89 23

Nästa stora sak som insamlingen åstadkommer är att vi ­utvecklar vår ledarsida enligt ett förslag som redan ­dragits förbi prenumeranter. Efter årsskiftet börjar två politiska ­redaktörer. Vi ska bli snabbare och vassare, vi ska konkurrera på de plattformar där idag nationalistiska krafter bearbetar unga människor. Vilka som blir redaktörer? Det presenteras nästa vecka. Allt tack vare många som hjälpt till att finansiera.

Ja, 10 miljoner är mycket pengar. Men det är vad som skulle ­trygga början av 2024 då politiken inte klarar av att få ut ­några pengar alls till Dagens ETC eller andra i presstödssystemet. ­Utslaget per prenumerant är det 500 kronor.

Ge bort prenumeration | Mål: 36000 betalande läsare

Vi har på kort tid lyckats mer dubblera antalet prenumeranter, till idag drygt 20000.  Tack vare journalistik. Tack vare insamlingen som ger oss förutsättningarna att höja oss vad gäller kvalitet och relevans. Allt hänger ihop. 

Men nu måste vi lyfta tidningens upplaga igen, till 36000 prenumeranter. Då skulle vi kompensera för ett presstöd som kapas med fotknölarna. Då skulle vi kunna fortsätta ge dig den tidning som vi vet att du vill ha och förtjänar.

Här kan du ge bort en prenumeration. 

Vår långsiktiga plan har varit att upplagan ska nå 36000 till år 2029, men denna plan krossas av turerna kring det nya mediestödet. Vi måste växa betydligt snabbare. 

Tänk om varannan prenumerant skulle ge bort Dagens ETC under kortare eller längre period till en bekant? Då skulle upplagan genast rusa till över 30000 prenumeranter. 

Bli delägare i Dagens ETC | Mål: 50 miljoner kronor

ETC-företagen har ett sparande där alla som är med får andelar i bolaget i form av B-aktier. B-aktierna har sedan en avkastning, alltså ränta, som bestäms ett år åt gången.

För 2024 är den avkastningen 5,5 procent.

Varje B-aktie kostar 10000 kronor.

Vårt mål är att få ett sparande motsvarande 5000 B-aktier, alltså 50 miljoner kronor.

Vi söker är då dig som sparar långsiktigt, det här är inte aktier som ska spekuleras med i snabba affärer, utan de ligger kvar i flera år.

Men givetvis, om man får ändrade livsvillkor, sjukdom eller liknande så kan man sälja tillbaka aktierna till Dagens ETC som då har sex månader på sig att köpa tillbaka aktierna så att sparandet avslutas.

B-aktierna utgör vårt viktigaste kapital, de används som säkerhet för verksamheten och går inte till den dagliga ­driften utan är säkerhet mot till exempel tryckerier eller för att ­finansiera nya investeringar som måste göras.

Dagens ETC är idag ett publikt aktiebolag och har då rätt att vända sig till allmänheten för detta sparande. Vi vänder oss såklart till vår egen läsekrets i första hand men även ­organisationer och olika föreningar kan vara med som ­sparare.

Det här är en metod vi använt för att få upp stora solcellsparker och bygga hyreshus med. För Dagens ETC ersätter detta sparande den säkerhet som funnits i form av statligt presstöd – men själva driften måste framöver helt finansieras av ökade upplagor och direkta insamlingar till journalistiska satsningar.

Varje B-aktie ger en röst vid bolagets årsstämma. Men 51 procent av rösterna ligger alltid kvar i Stiftelsen ETC så att inte bolaget kan övertas av penningstarka krafter som vill något annat med detta stora media än det vi skapat tillsammans med våra läsare.

Här kan du bli delägare.

Här är vår ekonomi

Vi är självklart alltid transparenta. Du ska veta precis vart pengarna går. Så här är ­tidningens budget för 2023, något förenklad – men allt finns med. Och du ser att presstödets tårtbit är så stor att vi måste vända oss till dig.

 För att säkra Dagens ETC.

 För att säkra att vi även ­framöver ska kunna göra journalistik som ­utmanar.

DIAGRAM EKONOMI

Så förstår du vår ekonomi – 6 enkla fakta

• Nej, om presstödet rivs bort ur kalkylen blir det ­omöjligt att behålla Dagens ETC som den är idag, om vi inte får hjälp att kompensera för politikens ovilja att säkra mediemångfald. Vi klarar inte att nästan 22 miljoner försvinner rakt av. Inte heller utebliven utbetalning under fem månader.

• Som du ser står löner, frilansinköp samt tryck och distribution av papperstidning ­tillsammans för den absolut största delen av våra kostnader. Det vill säga det som är Dagens ETC:s kärna.

• Marknadsföring är att vi på olika sätt ser till att journalistik sprids till så många som möjligt.

• Diverse är hyra, IT-projekt, kundtjänst, olika avtal med mera.

• Intäkt från prenumerationer har aldrig varit högre, vi pratar om en fördubbling på bara några år. Det är positivt, men det räcker inte,  vi behöver uppskattningsvis nå 36 000 ­prenumeranter till 2029 – om inte, säg, ­befintliga prenumeranter ger bort varsin ­prenumeration. Då är vi hemma.

• Vi har en budget som säger att vi ska gå med överskott, med presstöd. Detta överskott går till återbetalning av lån och till journalistiska satsningar.

Här kan du hjälpa till:etc.se/insamlingen   
Swish 123 401 87 68  
Bankgiro 817-89 23

Du har väl inte missat vår journalistik?

Dagens ETC är sedan 2014 Sveriges enda dagstidning som är oberoende röd och grön. Dagens ETC är en idé. Dagens ETC är journalistik. Det här är vad vi vill ska kunna fortsätta med oförminskad kraft. Årets hittills mest lästa nyhetstexter visar varför Dagens ETC inte är som de andra.


1.Nu lämnar han Sverige:  ”Jag tänker inte sitta och vänta på en utvisning”

Kurdiska företagare och arbetsvfarliga – på oklara grunder. ”Någon annan bestämmer över mitt liv på ett papper, att jag är en terrorist”, säger pizzabagaren Tolhildan.

2. Sara Skyttedal: ”Jag vet inte om jag levt utan narkotika” 

Hon funderade på självmord. Pillren blev hennes räddning. Nu vill KD-toppen Sara Skyttedal riva upp den svenska narkotikapolitiken med rötterna och starta ett systembolag för cannabis.

3. Mörka avslöjandet: Djungelbarnen ville inte bli hittade 

Colombia jublade när de räddades, det sågs som ett mirakel. Men efterspelet visar hur utsatta barn och kvinnor kan vara i landet. Nu har en ”hjälte” i dramat fängslats för grova övergrepp.

4. Tredje bekräftade självmordet efter Dumpen-uthängning 

Ännu en person har tagit sitt liv efter att ha hängts ut av pedofiljägarna. Tobias hittades död på midsommarafton. ”Det hade troligen inte hänt utan oss”, säger ansvarig utgivare Sara Nilsson.

5. Shahram skulle utvisas till Irak – men piloten satte stopp

När han fick veta att han skulle utvisas mådde han så dåligt att han skar sig själv. Trots det gjordes bedömningen att han skulle flygas till Irak. Till sist var det piloten som vägrade.

Här kan du hjälpa oss fortsätta göra kvalitetsjournalistik: etc.se/insamlingen   
Swish 123 401 87 68  
Bankgiro 817-89 23

6. H&M-miljardär skövlar skärgårdsö – skapar privat jaktpark 

På en ö har en av landets -rikaste och hemligaste män i stor skala -exploaterat den sköra naturen. För att skapa sitt privata -jaktreservat kör han över såväl allemansrätten som strandskyddet 

7. ”Jag tror inte svenskar förstår hur allvarligt det här är”

Malaria. Tuberkulos. Undernäring. Barnadödlighet. Det svenska stödet till utvecklingsforskning har gjort stor nytta. Men regeringen har andra planer. 250 ansökningar fick plötsligt kasta bort.

8. Hiv-smittade i Kenya fick svenskt silvervatten: ”De dog” 

Anders Sultan, en välkänd profil inom alternativmedicin, har skickat kolloidalt silver till Kenya. Där har hans produkt använts i ett experiment på hiv-positiva kvinnor och deras barn. 

9. Smugglade mufflonfår skapar kaos på brilljonärens ö 

Förr var det en klassisk sommardröm. Nu är allt täckt av bajs. Trädgårdarna uppätna. Och grannarna misstänksamma mot varandra. Det började när ön i Vänern köptes av en förmögen optikföretagare. 

10. Johan Rockström sågar Lena Andersson: ”Missförstår”

Författaren och skribenten Lena Andersson är i blåsväder efter en krönika där hon raljerar över väder och klimat. Nu får hon stark kritik av bland andra klimatforskaren Johan Rockström. 

Vill du göra Dagens ETC riktigt stark?Gå till etc.se/insamlingen

•. 70 procent av presstödet går till de stora tidningskoncernerna. 

• 240 miljoner kronor gick i fjol till Bonnier Local Media, trots att man redovisade en vinst på 170 miljoner kronor. 

• Det nya mediestödet ökar med stor säkerhet andelen som går till de stora, redan dominanta koncernerna.