Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Prenumeranter tycker till om Dagens ETC

ETC-företagen.

Nu är enkäten bland prenumeranter avslutad. Väldigt många tog chansen att påverka hur Dagens ETC ska utvecklas framåt. – Ingen annan dagstidning har lika aktiva, engagerade prenumeranter, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.

Enkäten gick ut per mejl till prenumeranter med frågor om bland annat tidningens innehåll och digitala läsvanor. De allra flesta – drygt 90 procent – säger sig vara mycket nöjda med Dagens ETC, men många har också kommit med konkreta förslag på hur journalistik och annat ska förbättras.

– Det är prenumeranter som startade
den här tidningen genom att gräsrotsfinansiera utgivningen, så självklart lyssnar vi. Det känns som om vi har en förlängd redaktion, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC.

Vad tar du med dig från enkäten?

– Att de allra flesta prenumeranter faktiskt tycker
väldigt mycket om sin tidning, även när de jämför
Dagens ETC med andra tidningar och tidskrifter. Sedan
gillar jag att prenumeranterna fullt ut delar synen på att
fossila annonser inte har en plats i Dagens ETC, samt att majoriteten märkt att vi under året satsat väldigt mycket på att kunna ge fler riktigt starka journalistiska material inom flera av våra bevakningsområden, allt från politiska granskningar till kulturporträtt.

Det var ros. Men var landar riset?

– Det finns så klart förbättringspotential. Till att börja med upplever alldeles för många prenumeranter att Postnord inte alls kan hantera utdelningen. Det här kommer inte som en nyhet för mig, men det gör mig ont att det ska behöva vara så här. Just därför vill vi erbjuda så goda förutsättningar som möjligt att ställa om till digital läsning, med ett riktigt bra pris och med lån av surfplatta. Dessutom lägger vi till morgonutdelning där det är möjligt.

Vad saknar prenumeranterna?

– För att sammanfatta: fler artiklar från landsbygd,
mer utbyggd kulturavdelning och mindre deprimerande anslag. Det här tar vi så klart till oss. Det finns mycket vi kan göra för att spegla Sverige på ett annat, mer närvarande sätt. Kulturbevakning är det många som efterlyser, så det ska vi sätta oss ned och ta en allvarlig fundering på hur vi ska gå vidare med. En prenumerant formulerar det här med deprimerande som att Dagens ETC skulle behöva publicera minst en positiv, hoppingivande artikel varje dag. Det är inte för mycket begärt. Journalistiken ska inte bara visa problemet utan även lösningen, där vi kan hitta en sådan att berätta om.

Ungefär hälften har laddat ner appen. Vad tycker de?

– Överlag är reaktionerna positiva. Men ganska många efterlyser en pedagogisk instruktion om hur man gör för att läsa sin tidning där. Det ska vi ordna. Vissa är väldigt vana med teknik, andra har en högre tröskel att passera för att komma igång. Vi ska ge tips som hjälper alla.

– Sedan har det senaste månaderna kommit mejl och telefonsamtal där prenumeranter efterlyser att korsorden ska kunna lösas digitalt. Nu är det ordnat. Där hann vi före enkäten.

Ros från läsarna

Kan tyvärr inte hjälpa er. Jag har fullt upp med att läsa allt intressant ni skriver...”
SVAR: Denna prenumerant är ursäktad. Ni ska veta att sådant
här verkligen betyder mycket för redaktionen. Vi jobbar ju för er, för att ni ska vilja läsa.

”Jag tycker ni har blivit mycket bättre! Kommer inte på något direkt som jag saknar.”
SVAR: Mycket roligt att höra! Det är följden av att vi satsar på att utveckla olika avdelningar av tidningen. Från första till sista sidan. Allt kan inte ske på en gång, men under 2019 har vi arbetat med vad vi kallar premium, alltså lite längre och mer tidskrävande material.

”Jag är mycket nöjd med att Dagens ETC tar upp viktiga ämnen som saknas i borgerlig press.”
SVAR: Tack för beröm! Dagens ETC startade just med denna intention. Vi ska vara den andra rösten, den röda och gröna dagstidningen.

”Älskar att ni har ett helhetsgrepp och erbjuder allt från bokashi till boende. Inspirerande!”
SVAR: Många uppskattar att Dagens ETC är en del av något större, som att ETC-företagen bygger hyreshus och lanserar näringslösningar och erbjuder solceller. Det handlar till sist om att leva som vi lär.

”Dagens ETC är som bäst när tidningen kommer med egna avslöjanden.”
SVAR: Redaktionen instämmer. Vi vill vara nyhetsledande, med den sortens granskningar som andra medier inte kan låta bli att sprida. Ambitionen är att oftare nå dit. Stru turen finns med en grävansvarig och särskilda satsningar på genomarbetade, nyhetsdrivna artiklar.

”Jag har till och med slutat med Dagens Nyheter. Det räcker med Dagens ETC för mig!”
SVAR: Det är exakt detta vi strävar efter! Inte nödvändigtvis att andra tidningar ska tappa prenumeranter, men att Dagens ETC-prenumeranterna ska känna att det vi gör är tillräckligt.

”Det ni skriver är så bra. Önskar bara att fler skulle inse detta. Men hur ska ni kunna nå fler?”
SVAR: Vi har en marknadsavdelning som jobbar stenhårt för att Dagens ETC ska nå fler. Dessutom medverkar vi i en rad sammanhang där vi kan hitta nya läsare: politiska möten, konferenser, bokmässan, Johan Ehrenbergs turné Hoppet. Med mera, med mera. Det här är ju något vi inte alltid berättar för er läsare, men arbetet pågår hela tiden. Och hjälp gärna till! Berätta för dina vänner, dela våra artiklar.

”Jag älskar att ni tagit bort den fossilbaserade reklamen”
SVAR: Roligt att höra! Och många verkar tycka så. Sedan vi lanserade detta har upplagan också stigit. Ibland lönar det sig att tacka nej till pengar. Särskilt smutsiga pengar.

”Bra ledare och utmärkta krönikörer”
SVAR: Väldigt många uppskattar det vi har men kommer också med förslag på namn som borde bjudas in att skriva. Ledar- och krönikesidor är under ständig förändring. Så tveka inte att fortsätta komma med tips och inspel.

”Högt läsvärde, det är ni bäst på."
SVAR: Tack! Och det är vad ni som prenumeranter förväntar er, varje dag.

Ris från läsarna

”Ni skickar ut rätt mycket envägskommunikation men de få gånger jag hört av mig till er via mejl är det dödstyst.”
SVAR: Ibland kan det tyvärr ta lite tid innan vi hinner svara. Men vi ska svara. Alltid. Och prenumeranter är prioriterade. Mejl till lasarmejl@etc.se går direkt till redaktionen.

”Det är alldeles för mycket bekräftelsejournalistik. Dagens ETC vågar sällan ifrågasätta sina läsare, bjuda på alternativ.”
SVAR: Ja, ibland faller vi i den fällan. Men vi är medvetna
om risken och arbetar väldigt aktivt med att undvika den.
Dagens ETC ska vara en dagstidning, inte en pamflett.

”Ofta, inte alltid, fastnar texterna i att beskriva hur eländigt och fel saker och ting är.”
SVAR: Återkommande är att ni prenumeranter vill ha alternativ och vill läsa om de positiva exemplen. Det ska ni få göra oftare än idag. Att vi inte bara presenterar ett problem utan också en möjlig lösning.

”För mig är följetongen bortkastade sidor.”
SVAR: Någon tycker att bokfölj tongen är meningslös, någon annan framhåller den som ett tungt vägande skäl att prenumerera. Så vad göra? En kompromiss som känns rimlig är att vi inte utökar den här avdelningen i Dagens ETC.

”Saknar en arbetsmarknadsreporter. Saknar kontakt med fackligt aktiva.”
SVAR: Här måste vi bli bättre. Bland våra journalister finns stor kompetens i frågorna. Men det ska synas oftare, och framför allt måste vi oftare ta oss ut på golvet, nära verksamheterna.

”Jag tycker att det fortfarande finns områden som är viktiga att behandla vid sidan av klimatfrågan. Skola, vård, infrastruktur, ekonomisk rättvisa och omsorg för att ta några exempel.”
SVAR: Det tycker vi på redaktionen också. Klimatkrisen är avgörande. Men vår bevakning ska inte bara handla om den. Allt som den här prenumeranten nämner är helt centralt för Dagens ETC. Just nu är vi på gång med artiklar om vården och Arbetsförmedlingen.

”Jag saknar en ordentlig kultursida. Kanske medger inte utrymmet fler sidor”
SVAR: Ni är många som vill se att vi växlar upp vår kulturbevakning. Vi lyssnar. Dagens ETC Skulle må bra av mer kultur. Där är vi ense. Låt oss återkomma.

”Distributionen. Jag vill ha Dagens ETC varje dag. Inte hopsamlade till två tillfällen i veckan.”
SVAR: Distributionen via Postnord är vår storta smärtpunkt. De gör inte sitt jobb. Och då drabbas många prenumernater (ungefär 2 000 stycken har en sådan utdelning). Det här är en av orsakerna att vi verkligen vill skapa förutsättningar för fler att byta till digital läsning. Parallellt ordnar vi morgonutdelning där vi kan. För vi rår inte på Postnord.

Förslag från läsarna

”Eftersom jag är före detta historielärare så skulle jag vilja ha arrtiklar eller reportage som binder ihop historien med nutiden.”
SVAR: Önskemålet är noterat. Och senaste tiden har vi medvetet haft flera sådana artiklar. Den senaste var Kent Wernes djuplodande genomgång av alla turer kring antisemtiska ”Sion vises protokoll”

”Det är viktigt att Dagens ETC inte utgår från att folk bor i storstad, har egen villa, har råd med elbil.”
SVAR: Det gör vi inte. Men när vi själva analyserar Dagens ETC finns en viss slagsida åt storstad på bekostnad av landsbygd. Det här kan vi, och vill vi, justera.

”Mer konsumenthjälp. Givetvis ska konsumtionen minska men av det vi ändå måste konsumera, vad ska det vara?”
SVAR: Klimatsidorna ska vara både och: system och individ. En del av journalistiken ska absolut vara vardagsnära, konsumentinriktad. Vi lovar mer av den sortens material. Så konverterar du bilen till el. Så surfar du grönt på nätet. Med mera.

”Debatten i ETC är det bästa. Kan den göras bättre? Kanske med mer direkt polemik?”
SVAR: Många uppskattar debattsidan och har konkreta förslag på hur den ska förändras. Fler gräsrötter, fler borgerliga, färre borgerliga, fler internationella röster... Det tar vi med oss när vi planerar för hur tidningen ska utvecklas.

”Kan man släppa in insändare?”
SVAR: Naturligtvis! Får vi många insändare ordnar vi genast med en sådan sida. Skicka ditt bidrag till debatt@etc.se.

”Skulle det vara möjligt att skapa samarbetsavtal med till exempel Le Monde Diplomatique eller Eurozine för att få tillgång till utrikesartiklar eller kulturmaterial med hög kvalitet?”
SVAR: Absolut! Vi har ett projekt där vi knyter kontakter med utländska medier, och det finns väldigt många som gör sådan journalistik som vi – och ni – uppskattar. Inte minst är det kulturmaterial vi är ute efter.

”Fortsätt gärna med fylliga reportageserier som artiklarna inför det polska valet”
SVAR: Det ska vi. Som nu med våra artiklar om Turkiet. Där är det ju Joakim Medin som skriver, och han rapporterade även från Polen. En rolig nyhet är att vi nu har ett löpande samarbete med honom som betyder att han kommer att synas mer och oftare. Just nu är han i Tjeckien för vår räkning...

”Fler reportage om forskning och framsteg som görs inom omställningen från fossil energi.”
SVAR: Det kan vi utlova rakt av. Det är en viktig del av klimatbevakningen.

”Det skulle vara spännande om det kom en sportsida. Skulle vara intressant att få ett annat perspektiv på sportvärlden.”
SVAR: Ja, verkligen spännande! Vi lyfter in sport ibland, men det är sporadiskt. Just nu finns inga planer att bygga en sportredaktion, men det behöver inte betyda att vi struntar i att skärpa bevakningen på området.

”Ni kanske skulle kunna samarbeta med lokala frilansare så att det blir lite inslag utanför de stora orterna.”
SVAR: Klokt förslag. Så gör vi redan men det kan med fördel göras mer frekvent och metodiskt. Här är vi också beroende av tips, som du kan ringa in eller mejla till tipsa@etc.se.

”Tagga artiklar med olika teman så man lättare förstår vad det handlar om utan att behöva läsa halva artikeln.”
SVAR: Papperstidningen har ju vinjetter som följer med in på sajt, men där ska vi bli ännu tydligare med uppmärkning. Just nu utvecklas en helt ny sajt. Självklart med taggade artiklar.

”Minst en positiv, hoppfull artikel i varje nummer.”
SVAR: Så tänker vi på redaktionen också. Allra oftast lyckas vi, men inte alltid. Det borde vara alltid. 2020 ska det vara alltid.

”Korsord varje dag!”
SVAR: En dag blev två dagar. Och nu går de att lösa direkt i appen också. Vi tar det steg för steg. Men det är uppenbart att många prenumeranter verkligen älskar korsordet. Det märker vi om inte annat när det någon gång råkat falla bort ur tidningen...

1. Satsning på kvalitetsjournalistik

Män som mördar kvinnor, miljardärernas låga skatter, så drar de 1 000 rikaste ifrån, incel-rörelsen ... Det kommer mera!

Och du kan bidra.

Tipsa oss om vad ska vi göra härnäst: tipsa@etc.se

2. ETC.se görs om

Idag känns inte vår sajt riktigt modern. Så nu arbetar vi med att ta fram ett helt nytt sätt att presentera våra artiklar. Du ska direkt kunna se vad som är viktigt och enkelt navigera dig vidare till relaterade artiklar. Vi börjar med ett format för det vi kallar longread, det vill säga lite längre artiklar. Ska vara klart strax efter årsskiftet.

3. Klimatportal för unga

Målgruppen är barn, men naturligtvis kommer den här satsningen att synas i Dagens ETC också, för vi vet att många prenumeranter behöver stöd när det gäller att ta riktigt svåra diskussioner om framtiden och klimatet med sina barn och barnbarn. Det här börjar märkas mot slutet av våren 2020.

Läsarundersökningen i siffror

93 procent tycker att det är jätteviktigt eller viktigt att Dagens ETC är först ut bland svenska dagstidning- ar att dumpa alla fossila annonser.

91 procent svarar att Dagens ETC alltid eller ofta infriar förväntning- arna (i den senaste läsarundersökningen var det 86 procent).

88 procent av digitala prenumeranter tycker att det fungerar utmärkt eller okej att läsa tidningen via den app som Dagens ETC lanserade tidigare

83 procent prenumererar samtidigt på någon annan tidning eller tidskrift.

73 procent tycker att Dagens ETC blivit bättre av att vi 2019 satsat på fler riktigt genomarbetade, längre artiklar som ibland kan gå över många sidor.

58 procent skulle välja Dagens ETC om man tvingades välja mellan den och andra prenumerationer.

46 procent av alla som svarade på enkäten har laddat ner vår app.

37 procent har en digital prenumeration. Senaste åren har den andelen ökat kraftigt.

21 procent vill se fler borgerliga på ledarplats.

Ämnen i artikeln