Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Ny grävsuccé! Här är Dagens ETC-granskningarna som kan vinna Guldspaden

Bild: Dagens ETC (montage)

Dagens ETC

Två av de mest uppmärksammade granskningarna senaste året – De uthängda tjejerna och Privatjetboomen – har nu chansen att vinna ett av de finaste priserna för svensk journalistik.

Läs granskningarna här:

De uthängda tjejerna

Så flyger Sveriges förmögna – med privatjet

I höstas prisades Dagens ETC får Årets granskning av Sveriges Tidskrifter. Då handlade det om helikopterplattan och nonchalerat strandskydd i Täby

Men denna gång är det Föreningen grävande journalister som nominerat de granskningar som har chans att vinna det prestigefyllda priset Guldspaden om en månad. I kategorin mindre dagstidning nomineras fem journalistiska projekt. Två av dessa kommer från Dagens ETC.

”En otrolig storm”

Ett av dem är granskningen De uthängda tjejerna av reportrarna Christoffer Röstlund Jonsson, Stina Berglund, Max V Karlsson, Karin Annebäck, Eigil Söderin och videoproducent Emanuel Hendal. 

Där avslöjas hur killar i hemliga digitala rum handlar med sexuella bilder och filmer på unga tjejer.

– Avslöjandet visar hur vuxenvärlden och polisen står handfallna inför den nya omfattande brottsligheten på nätet. Så fort ett rum stänger ner dyker ett nytt upp – och den olagliga försäljningen av nakenbilder fortsätter, säger Max V Karlsson.

– Jag tror att det blev nominerat för det satte ljuset på en värld som är helt i det dolda för vuxna, men som är given för de som lever i den: ungdomarna. Responsen från vuxna har i princip rakt igenom varit ”det här är helt sjukt, jag hade inte en aning”, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

De uthängda tjejerna:Saga, 15: Mina nakenbilder säljs på nätet – nu stämplas jag som hora

Vad var svårast med den här granskningen?

– Det svåraste var att spåra offer och förövare i en digital värld där, om man verkligen vill det, går att vara 100 procent anonym. Men det var också otroligt svårt att handskas med offren. Hur kontaktar vi dem på rätt sätt utan att göra saker värre? säger Christoffer Röstlund Jonsson.

Killarna som hänger ut tjejer konfronteras också av er. Det blir rätt intensivt, minst sagt. Hur var det?

– Det var speciellt. Vid min konfrontation handlade det om en ganska ung kille, Men vi ville ju verkligen ha svar, vi ville förstå varför man gör så här, och vi ville veta om han själv insåg vad han har gjort, vad det får för konsekvenser. Det är alltid lite svårt att veta också hur mycket man ska gå på. Men vi höll en ganska lugn ton och kanske var det därför han också valde att prata med oss, säger Karin Annebäck.

Berätta om mottagandet, vad har hänt efteråt?

– Det blev en otrolig storm, säger Christoffer Röstlund Jonsson. 

Tv, radio, ledarsidor – alla snackade om det. Jämställdhetsministern gav intervju och sa att nu jävlar måste vi göra något. Om det blir så återstår att se. Kan tilläggas att vi skickat ut artiklarna gratis till hundratals lärare, och andra som jobbar med ungdomar, för att använda hur de vill. Vi har också besökt skolklasser och snackat om det. Och den längre dokumentären går att se gratis på ETC Play.

De uthängda tjejerna:Edvin, 14 år: ”Det är jag som är Porrkungen”

De uthängda tjejerna: Här är de som dömts för att ha spridit nakenbilder

Läs mer: S om De uthängda tjejerna: ”De som delar material ska dömas”

Läs mer:Så pratar du med unga om kränkningar i sociala medier

– Det pratas om brottet, omfattningen och systematiken även hos tonåringar, och jag har fått meddelanden från unga som säger att de känner sig informerade och mindre ensamma, säger Max V Karlsson.

Tog ett halvår

Den andra nominerade granskningen är den om hur svenska förmögna flyger med privatjet som aldrig tidigare förut. Faktum är att det exploderade under pandemin.

– Superkul att bli nominerad! säger Eigil Söderin, som gjorde granskningen tillsammans med Anton Borgström.

– Det här är ett klassiskt hantverk, där vi under mer än ett halvår till sist vaskat fram något uppseendeväckande och som tidigare inte var känt. Det visar på en förändring i samhället, om att en enorm ansamllng av kapital har gjort att svenska superrika anammat en livsstil som vi bara sett på andra håll förut. Men nu finns det här också. Det är en trend.

Nu har Dagens ETC startat upp en grävgrupp. Vad kan man som läsare räkna med framöver?

– Vi kommer att göra fler, bättre och samhällsomvälvande avslöjanden. Vi vet att vi presterar som de allra största när vi förlitar oss på varandras styrkor och kompetenser. Det tycker jag att vi gav exempel på nu i veckan med mufflonfåren.

Dagens ETC granskar: Hotellkungen Stordalen hyllar Greta Thunberg – och flyger mest privatjet i Norden

Dagens ETC granskar: Så mycket betalar du för lyxflygens jätterabatt

Dagens ETC granskar: 1 000 flygningar med privatjet – bara i Karlstad

Läs mer: Upprörda känslor efter avslöjandet om privatjetsboom

”Kraft att räkna med”

Andreas Gustavsson, chefredaktör för Dagens ETC:

– Det här visar, ännu en gång, att Dagens ETC blivit en journalistisk kraft att räkna med. Jag vet att det kommer mera. Men just idag är jag mest tacksam över att få arbeta med detta fantastiska kollektiv journalister som med kombinationen hjärta och hjärna lyfter den här dagstidningen till nya höjder. Och jag är så enormt glad att kunna visa våra prenumeranter att de verkligen får valuta för sitt engagemang och sin crowdfunding. 

– Vi fick två nomineringar. Men jag kan räkna upp åtminstone en handfull granskningar till som lika gärna kunde ha kvalificerat sig. Sverigedemokraternas trollfabrik, friskolornas vinstkarusell, för att bara nämna några. Det är fantastiskt. Det finns både spets och djup i vår journalistik.