Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Här är SD:s hemliga trollarmé – får order av Åkesson

Bild: Fredrik Persson/TT/shutterstock.com

Dagens ETC

Inspirerade av Trump och nazitysk krigstaktik har Sverige­demokraterna i hemlighet byggt upp en trollarmé. Partiets avlönade näthatare pumpar via anonyma Facebooksidor ut förtäckt propaganda till hundratusentals följare.

Med hjälp av unika källor kan nu Dagens ETC avslöja att Jimmie Åkesson ger nätkrigarna order att starta drev i valrörelsen och piska upp hat mot myndigheter.

· Video: Här flyr Jimmie Åkesson från reporterns frågor

Det är en vanlig förmiddag på Sverige­demokraternas kommunikationsavdelning i Stockholm när skrålande musik ekar ut i det ljusa och fräscha kontorslandskapet. Textrader om att segra i raskriget strömmar ut från ett svartmålat rum utan fönster – högkvarter för den hemliga gruppen kallad Battlefield. 

Där inne sitter Jacob Hagnell som på full volym spelar ”Comrade the voices”, den brittiska fasciströrelsens hymn som är en variant av nazisternas Horst Wessel-sång. Den typen av låtar är vardagsmat, berättar en källa inifrån organisationen. 

Drivande i kulturen uppges vara Jacob Hagnell, också ledamot i partiets högsta valberedning som nominerar partistyrelsen och riksdagslistan.

– Antisemitismen är helt öppen och han drar ofta judeskämt. Man blir avtrubbad till slut, säger en källa.

Hagnell var SD-politiker i Stockholm när Expressen och Researchgruppen avslöjade att han skrivit inlägg av typen ”Deportera packet till deras sophögar till länder”. Han lämnade alla förtroendeuppdrag men partiet behöll honom som heltidsavlönad nätkrigare. 

Dagens ETC kan med hjälp av en mängd källor avslöja att han ingår i partiets dolda propagandagrupp vars trollande skapade en mindre kris för S-regeringen.

00:00
00:00
Se när Eigil Söderin försöker konfrontera SD:s partiledare Jimmie Åkesson i samband med ”folkfesten” på Medborgarplatsen, Stockholm.


Eldade på drevet

Det började tidigt på morgonen torsdagen den 29 mars 2018. Twitter vaknade till ett ­tjatter om Socialstyrelsens nya folder ­”Information till dig som är gift med ett barn”. Folk var upprörda över ”tonaliteten” trots att texten på flera ställen slog fast att barnäktenskap och sex med minderåriga är brottsligt. Ilskan mot Socialstyrelsen såg ut som en folkstorm men nu, fyra år senare, vet vi vilka som i hemlighet eldade på drevet.

Vid sjutiden på morgonen såg Jacob ­Hagnell broschyrdebatten på Twitter och ­tipsade kollegorna i Battlefields gruppchatt.

– Vi har lön från partiet för att kriga på nätet. Gruppens namn kommer från att vi tar kampen ute på slagfältet, i kommentarsfälten och i sociala medier, säger en källa.

jimmie
Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Fredrik Persson

Sverigedemokraterna har noga studerat hur Trump vann presidentvalet delvis tack vare en meme-­driven nätoffensiv. Humoristiska bilder och filmklipp har visat sig vara extremt effektiva medel för att locka över unga människor på nätet till radikala högeridéer. ­Kommunikationschef ­Joakim Wallerstein inspirerades också av en tysk taktik från andra världskriget.

– Han sa att vi skulle operera enligt det tyskarna kallade Auftragstaktik. Vi skulle ta självständiga beslut när det inte fanns tid att invänta en order, säger en annan källa.

Och den här torsdagsmorgonen agerade gruppen direkt.

Pumpade ut inlägg

Klockan 07.22 skapades en webbartikel på den SD-kopplade sajten Samhällsnytt. Tre minuter senare postade Facebooksidan Politiskt inkorrekt ett inlägg till sina 87 000 följare med texten ”Det nya spännande Sverige” och länkade till foldern. Sekunder efter postningen delas inlägget av kontot Sverigebilden som drivs av Roger ”Salle” Sahlström. Han är dömd för våldsbrott och har en bakgrund på höger­extrema publikationer som Dispatch inter­national, Nya tider och Avpixlat. 

Roger ”Salle” Sahlström
Roger ”Salle” Sahlström

Enligt Dagens ETC:s källor rekryterades han hösten 2017 till SD:s nätkrigargrupp. Han har också varit programledare i partiets Youtube-kanal Riks.

– Du får vända dig till ansvarig utgivare med dina frågor, säger Roger Sahlström.

Det var hans parhäst i Battlefield-gruppen, Jacob Hagnell, som postade de första inläggen om broschyren.

– När Wallerstein såg reaktionerna fick alla order om bara pumpa ut inlägg om Socialstyrelsen, säger en källa.

Manipulerar fakta

I årets valrörelse har skjutningarna och gängbrottsligheten lyft upp trygghetsfrågor på agendan. Men Sverigedemokraterna har i åratal eldat på föreställningen att invandringen pressar Sverige till randen av samhälls­kollaps. Ett av partiets viktigaste vapen i kulturkriget är de anonyma Facebooksidorna Stöd svenska polisen (230 000 följare) och Kod 291 (50 000 följare). 

Det kommer ofta direkta order från partistyrelsen. 

I DN:s och SVT:s granskningar har SD förnekat alla kopplingar till sidorna men nu kan Dagens ETC avslöja att det är SD:s nätkrigare som skriver inläggen.

– Innehållet är medvetet selektivt. Postningarna i gruppen av en handfull brott överdriver problemet. Stöd svenska polisen är också en otroligt värdefull sida för partiet eftersom polismyndigheten brukar dela inläggen, säger en källa inifrån partiet.

Förutom ett ensidigt fokus på gärningsmän med utländsk bakgrund har SVT visat att Stöd svenska polisen också manipulerar fakta i sina inlägg. Sverigedemokraterna står också bakom sidorna Politiskt inkorrekt (87 000 följare) och Sverigebilden (21 000 följare). De lägger dagligen ut attacker mot de rödgröna partierna men också mot enskilda personer som Aftonbladets Anders Lindberg, historikern Henrik Arnstad och komikern Özz Nûjen. 

De som internt kallas ”slasksidorna” är i praktiken digitala masspridningsvapen i händerna på Jimmie Åkesson.

– Det kommer ofta direkta order från partistyrelsen att idag kör vi stenhårt mot Miljöpartiet, eller sossarna inför en debatt eller liknande, säger en källa.

Och den 29 mars 2018 fick gruppen order att angripa S-regeringen. 

Släppte loss trollen

Klockan 08.06 på morgonen twittrade SD:s officiella konto. Då hade partiets nätkrigare redan hunnit pumpa ut flera inlägg via de anonyma Facebooksidorna. En kvart senare publicerar den SD-närstående sajten Samhälls­nytt den första webbartikeln om barn­äktenskapsbroschyren. Först av alla medier. Under dagen tryckte propagandagruppen ut den ena rasistiska bilden efter den andra. Utifrån en noga planerad strategi släppte de loss sin armé av trollkonton i kommentarsfält och på Twitter.

– Vi har mängder av simkort för att registrera fejkade Facebook-användare. Jag har 15 konton med generiska namn som Erik Svensson. När vi själva skriver grova saker i de första fyra–fem kommentarerna sätter det tonen för resten av kommentarsflödet, säger en källa.

För en utomstående framstod nätstormen som ett folkligt drev mot formuleringar i en folder men i själva verket pågick ett SD-orkestrerat proxynätkrig mot Socialdemokraterna.

Stämningen var euforisk

Veckan innan hade Jimmie Åkesson försökt spinna att regeringspartierna röstat nej till en lag mot barnäktenskap. Vilket inte var helt sant. Enligt regeringen röstade de nej till förslaget för att de redan hade tillsatt en utredning om ett liknande lagförslag. Men så kom broschyren som en skänk från ovan. Jimmie Åkesson fångade ögonblicket och sparade inte på krutet när han i en video påstod att Socialdemokraterna ”normaliserar barnäktenskap”. De etablerade medierna hakade på och under en enda dag nämndes barnäktenskapsbroschyren i 123 artiklar, enligt Retreiver. Moderaten Tobias Billström och hela högertwitter rasade. 

Utropen ekade vidare på ledarsidorna och till slut tog socialminister Lena Hallengren (S) avstånd från Socialstyrelsen som direkt drog tillbaka broschyren. 

Allt detta hände under en enda förmiddag. Några dagar senare kände sig Hallengren tvungen att gå ut igen och försäkra svenska folket att regeringen var motståndare till barnäktenskap. 

Trolltaktiken fungerade och inne på Katarin­avägen 19 var stämningen euforisk. 

Och bara några månader senare lyckades de igen. 

Skickade video till Chang Frick

Första maj 2019 strömmade Socialdemokraternas tåg in i Malmös Folkets park med Ilmar Reepalu i spetsen. När SSU-sektionen kom in i parken skanderade de:

– Leve Palestina och krossa sionismen.

Men ingen på plats visste att en av personerna som filmade tåget med sin mobil var utsänd av SD:s kommunikationsavdelning. Videon skickades till Chang Frick, tidigare partimedlem, som publicerade den i en artikel på sajten Nyheter idag. SD:s trollfabrik gick på högvarv samtidigt som nyheten spred sig i mainstreammedierna. Chang Frick säger att han inte kommer ihåg vem som skickade videon.

– Jag tror att jag fick klippet från Ungsvenskarna. Men om en video har ett nyhetsvärde är det skitsamma vem som hållit i kameran. 

Judiska församlingen i Malmö sa att SSU ”vill krossa staten Israel” och Moderatledaren Ulf Kristersson krävde att Socialdemokraterna skulle upprätta en vitbok.

Vi får ut budskapet men under en mer oberoende flagg. 

S tvingades återigen pudla och SD:s hemliga nätkrigare kammade hem ännu en vinst.

Videon från Malmö är bara ett exempel på hur SD systematiskt sprider information, bilder och videomaterial till redaktioner som står partiet nära.

– Det ger oss fina rubriker som går att dela vidare i kanalerna. Vi får ut budskapet men under en mer oberoende flagg.

Partiet har nära relationer till alternativmedierna på yttersta högerkanten. Flera av sajterna drivs av före detta SD-profiler som Kent Ekeroth (Samhällsnytt) och Erik ­Almqvist (Exakt24). Sajterna har på senare år sökt och beviljats mediestöd i olika former. 

Erik Almqvist
Erik Almqvist Bild: Fredrik Persson/TT

När SD:s representant i Mediestödsnämnden röstade för avslag för Nya Dagbladet och Newsvoice väckte det stor ilska i alternativmedierna. Partiet bytte då representant till SD-tjänstemannen Erik Larsson som senare medverkade till att beslutet revs upp. Nya Dagbladet beviljades innovations- och utvecklingsstöd. Men Erik Larsson sitter på dubbla stolar. Han har under flera år ingått i Battlefield-gruppen som har nära relationer med samma alternativmedier som beviljats mediestöd.

Kent Ekeroth
Kent Ekeroth Bild: Vilhelm Stokstad/TT

SD-party i Stockholm

En strålande augustikväll 2022 river Jimmie Åkesson ner applåder från en scen mitt i hjärtat av Södermalm. På Medborgarplatsen i Stockholm flockas sympatisörer, förbipasserande och partiets politiska stjärnor. I vimlet stryker Roger Sahlström runt med sin kamera och fotar minderåriga mot­demonstranter från Ung vänster. Bredvid scenen står programledarna från Youtube-satsningen Riks och intervjuar åhörare. 

Trollfabriken är, enligt våra källor, fortfarande högaktiv men vissa personer har bytts ut. Jacob Hagnell har befordrats till redaktör för Riks. Tv-satsningen har kostat partiet 45 miljoner men genererar bara 60 000 unika tittare i månaden, enligt Dagens ETC:s källor. Missnöjet växer och få tror att Riks kommer få vara kvar i dess nuvarande form om partiet backar i valet. 

Vid scenen står SD:s pressekreterare som utlovar en intervju med Jimmie Åkesson efter talet. Aftonbladet, Reuters, AFP och Danmarks radio släpps en efter en innanför avspärrningen. Deras intervjuer handlar om officiella utspel i valrörelsen men vi vill veta hur partiledaren motiverar att hans parti driver en trollfabrik. Plötsligt får Jimmie Åkesson slut på tid.

– Vi hinner inte med några fler intervjuer, säger pressekreteraren.

Jimmie Åkesson försvinner iväg i en svart bil.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Jimmie Åkesson, Erik Larsson, Jacob Hagnell och Joakim Wallerstein.


SD-kanalen Riks redaktion

Roger ”Salle” Sahlström

• Anställd i fem år som SD:s nät-krigare i Battlefield-gruppen.

• Välkänd i högerextrema kretsar sedan han 2010 slog upp sitt tält i Lars Vilks trädgård för att, beväpnad med en kofot, ”förhindra attacker från al Qaida”. Året efter dömdes han för misshandel och olaga hot efter att ha försökt bryta sig in hos en vän, beväpnad med en kofot.

• I över ett decennium har Sahlström varit skribent och fotograf för de högerextrema publikationer Dispatch international, Nya tider och Avpixlat. På Twitter har han återkommande publicerat politikers adressuppgifter, initierat drev och hetsat.

Jacob Hagnell

• I flera år var han drivande i Battlefieldgruppen.

• Redaktör för SD:s Youtube-kanal Riks samt ledamot i partiets högsta valberedning. Var tidigare SD--politiker i Stockholm men lämnade alla förtroendeuppdrag efter att ha näthatat på den högerextrema sajten Fria Tider, avslöjad av Expressen och Researchgruppen.

• Under flyktingkrisen 2015 delade partiets företrädare ut flygblad på ön Lesbos med falsk information för att avskräcka flyktingar från att åka till Sverige. På flygbladen hänvisas till en hemsida som registrerats av Jacob Hagnell.

Erik Larsson

• Ingår i Battlefield-gruppen. Är jurist och tidigare SD-tjänsteman i Europaparlamentet.

• Arbetar på kommunikations-avdelning samt är SD:s representant i Mediestödsnämnden.


SD-kontrollerade Facebooksidor

Politiskt inkorrekt

87 000 följare

• Är en av de största sidorna på Facebook. Drivs i hemlighet av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Namnet kommer från den SD-vänliga bloggen som publicerade ”nyheter” med rubriker som: ”Zigenare äter hundar, råttor och fåglar”. Sajten bytte redaktör till Mats Dagerlind och namn till Avpixlat och drivs nu vidare under namnet Samhällsnytt. Den förre SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har samlat in bidrag till PI och Avpixlat via sitt privata konto och är numera skribent för Samhällsnytt.


Stöd svenska polisen

230 000 följare

• En av de största polissidorna på Facebook. Skriver själv att den inte är en del av polismyndigheten. Vad som inte avslöjas är att den i hemlighet kontrolleras av Sverigedemokraterna. Bilder och texter är ofta manipulerade, enligt SVT:s granskning.


Kod 291

50 000 följare

• Har specialiserat sig på att hänga ut brottslingar med utländsk bakgrund. Även den kontrolleras av Sverige-demokraterna.


Sverigebilden

23 000 följare

• Drivs av Roger Sahlström som tills nyligen var med­arbetare på Sverige­demokraternas kommunikationsavdelning. Han uppger att han från­­tagits kontrollen över sidan. Otaliga post­ningar dagligen som hånar de röd­gröna-­partierna, historikern Henrik Arnstad och Anders Lindberg på Aftonbladet.