Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Medvind för solenergin

Dagens ETC.

Solenergin ökar i allt snabbare takt i världen och priset på solceller fortsätter att sjunka. Utöver det ser vi nya nätverkslösningar för microproducenter och i tidningarnas ekonomisidor presenteras solenergin som kolens givna utmanare. Solenergin har helt klart medvind.

Under 2015 installerades 59 GW solceller i världen, vilket är en ökning med 34 procent jämfört med året innan, och i år väntas resultatet bli 64 GW. Det visar siffror som sajten PV Tech har tagit del av från researchbyrån GTM. Från att det tidigare varit Tyskland som har drivit på utvecklingen är det nu Kina som installerar i snabbast takt. Länder i Sydostasien har dessutom gjort att resultaten blivit bättre än de förutspådda, säger Mohit Anand på GTM till PV Tech.

– Många projekt går framåt i Pakistan och Bangladesh och tillsammans har dessa länder genererat en kapacitetsökning på åtminstone 0,5-1 GW.
 

Fortsatt prisfall

Sedan 1980-talet har priserna på solceller fallit med 10 procent per år och enligt flera bedömare är prisraset inte över. Deutsche Bank tror exempelvis att solenergin inom bara något år kan konkurrera med kolkraften.

– Det är en spännande trend vi ser nu, solenergi är mycket nära att vara prismässigt konkurrenskraftig över hela planeten, säger Nektarios Kessidis, global analytiker på Deutsche Band till SVD Näringsliv.

Enligt en rapport som Europeiska kommissionen och det amerikanska departementet för solenergi finansierat kan prisraset på solceller göra att solenergin står för 20 procent av världens energikonsumtion redan år 2027. Den siffran är betydligt högre än de tidigare bedömningar som gjorts.

Samtidigt återstrå en del utmaningar för solenergin, enligt rapportförfattarna. Framförallt behöver lagringen av energi bli billigare och bättre och energislaget är beroende av en snabb utveckling på just detta område. Även Nektarios Kessidis pekar på utmaningar som bör lösas.

– Vi behöver lagringskapacitet i systemet, billigare batterier och ett intelligent elnät som kan hantera alla elkällor. Det handlar inte bara om att vara kostnadseffektiv, vi måste hitta flera tekniker som kan jobba tillsammans för att skapa en ren elproduktion, säger han.

Nätverk för microproducenter

Utvecklingen går emellertid framåt även i lagringsfrågan. I veckan berättade Sveriges Radio om hur villaägare i Tyskland inom kort och med hjälp av batterier kommer att kunna köpa och sälja solel direkt av varandra istället för att sälja sitt överskott till de stora energibolagen.

– För första gången kan tyska kunder som producerar mer elström med sina solceller än de själva behöver dela den med andra småskaliga elproducenter, säger Philip Schröder, vd på batterisystem-företaget Sonnen, till SR.

Möjligheten att koppla ihop småskaliga användare med varandra skapas via digitala nätverk och kan liknas vid elbranschens motsvarighet till AirBnB. Liknande nätverk finns redan i Nederländerna och USA.  

– När Paul i Flensburg, där det ju ofta regnar, har ett tomt batteri, ja då kan Peter i München, där solen lyser för tillfället, och vars batteri redan är fulladdat, sälja överskottselen från sina solceller till Paul, förklarar Philip Schröder.

I Tyskland finns det 1,5 miljoner småskaliga solcellsanläggningar, ofta på vanliga villatak, så potentialen i landet är stor. 

– Det vi nu strävar efter är en verklig energiomställning – med 100 procent förnybart – och där vi avskaffar de traditionella energibolagen, säger Philip Schröder.

Länderna som installerade mest solel under 2015
1. Kina: 19 GW

2. Japan: 11 GW

3. USA: 7 GW

4. Storbritannien 4 GW

5. Indien: 2 GW

00:00 / 00:00