Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Hjälp oss göra ett litet pumpkraftverk

Dagens ETC.

Vad gör man när solen gått ner. Nu har vi bestämt oss för att försöka visa vad man gör. Lagra i vatten. Vi på Egen El ska nu bygga en anläggning som driver en pump direkt med solceller.

Solelen kommer ju bara när solen är uppe. Många förtalar därför solel som den stora lösningen för elproduktionen i världen med det argumentet. Vad gör man när solen gått ner. Nu har vi bestämt oss för att försöka visa vad man gör. Man lagrar. 

Javisst, batterier är ju en vanlig och enkel lösning, fast fortfarande rätt dyr. Och världens batterier kanske gör bättre nytta i elbilar med mera. Men det finns ju en enklare lösning. Lagra i vatten. I praktiken är det det vi gör när vinden blåser rejält eller solen ligger på i Sverige. Lagrar överskott i vattenkraften som sen producerar mer på kvällen när solen gått ner eller vinden mojnat. Vattenkraft är ett slags gigantiska batterier. Men varför då inte göra det lokalt och nära. Småskaligt?

Vi på Egen El ska nu bygga en anläggning som driver en pump direkt med solceller. Vi använder alltså inte nätet eller batterier, utan bara solceller direkt mot en särskild växelriktare som i sin tur driver en pump. Denna ska pumpa upp vatten dagtid som vi sen släpper på kvällstid. Det blir ett slags slutet system där en liten vattengenerator på några kW visar att man kan få el på kvällen från solen.

Nu vårt problem. Vi på Egen El tycker vi kan detta med solel och kringprodukter rätt väl. Men vi är inte erfarna när det gäller riktigt småskalig vattenkraft. Så vi vänder oss till alla våra läsare.
Finns det någon som har erfarenhet och vill hjälpa oss med den biten vore det roligt. Vilken vattengenerator ska vi ha? Vad kan vara intressantast att testa på kullen så att det sen ska kunna inspirera andra småhus eller företag som vill göra mycket solel även om man inte kan konsumera den under dagen. Är du duktig på detta och vill hjälpa till och har idéer så mejla oss gärna.

Mejla direkt till bernt.strom@egenel.se

Det vore kul att visa motståndarna till solel att vi faktiskt löser det här med elproduktionen … dygnet runt.