Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Få ut det mesta av din bokashi

Leopard förlag.

För att få din trädgård, dina rabatter och odlingar att blomstra har vi genom åren samlat på oss en hel del knep att ta till. Vi har testat oss fram genom olika metoder, misslyckats med en del, så att du inte ska behöva göra det, och lyckats med en massa annat som vi gärna vill tipsa om!

Detta är ett utdrag ut Stora boken om Bokashi. Du kan köpa boken här.


Olika boenden och olika förutsättningar 

Oavsett om du odlar mycket eller lite, har en stor trädgård eller en liten balkong, kommer du att hitta ditt eget sätt att hålla på med bokashi som fungerar bäst för dig. Alla våra olika förutsättningar kräver olika typer av lösningar. 

Hus med trädgård 

Bor du i ett hus med normalstor trädgård kan du använda bokashin lite varstans. Gräv ner den direkt i grönsakslandet, i växthuset om du har ett sådant och i alla bäddar och krukor.  

Det största problemet vi tror att du kommer att stöta på är att ditt hushåll inte kan producera tillräckligt med matavfall för alla odlingsplatser. Kanske du kan prata med grannarna och ta emot en del av deras rester? Eller ta med hem från jobbet?  

De flesta som använder bokashi prioriterar att använda den i sin grönsaksodling. Det finns en härlig tillfredställelse i att använda gammal mat för att odla ny. Eftersom odlingssäsongen i Sverige är ganska kort för grönsaker är det ännu viktigare att växterna får den näring de behöver medan de utvecklas. Så, gräv ner bokashi så fort du har chansen! 

Passa också på när du har en paus mellan olika grödor. Jorden behöver matas mellan skördarna.  

Nästa prioritering är ofta behållare utomhus  krukor, urnor, baljor och allt annat som du odlar blommor, kryddor och perenner i runt huset. Bokashi fungerar väldigt bra i dessa, se sidan 44. 

Dina träd, buskar och perenner behöver också påfyllning av näring och jord då och då. 

Helst gräver man ju inte i perenna rabatter. Det är svårt att gräva ner små mängder bokashi mellan växterna, och det är inte värt att ta risken att skada deras rötter. Då kan du istället vattna med utspädd bokashivätska, och lägga på ett lager med färdig bokashijord från en jordfabrik. Detsamma gäller under den mest intensiva växtperioden då alla bäddar är fulla. 

Växthus 

I växthusets värme är det perfekt att gräva ner bokashi eftersom temperaturen kommer att snabba på omvandlingen till jord. Då är det extra viktigt att hålla koll på att jorden inte torkar ut. 

Det finns flera sätt att göra jord i ett växthus. Du kan gräva ner bokashin direkt i odlingsbäddarna eller blanda ner den i krukor och hinkar som senare ska bli hem för exempelvis tomat eller chiliplantor. 

Lägenhet utan trädgård 

Om du bor i lägenhet behöver du lösa några saker: var du ska förvara bokashihinkarna medan de fylls och medan de vilar, var du ska ha din jordfabrik och var du ska förvara jorden tills du kan använda den. Fundera på var dina bokashihinkar kan stå medan du fyller dem. 

Kanske staplade i ett hörn i köket? Men de kan lika gärna stå i en garderob, ett skafferi eller en skrubb. Det är väldigt bra om de också kan stå kvar där i två veckor efter du fyllt dem färdigt, för sin tvåveckorsvila. Efter det kan du förvara dem på balkongen,i källaren eller utomhus. Det gör ingenting om de fryser. Halvskugga är bra – direkt solljus kan bli för varmt. 

Behöver du tömma hinkarna för att fortsätta använda dem i köket, kan du hälla över innehållet i andra lufttäta kärl som inte läcker – andra hinkar med lock eller dubbla sopsäckar. 

Du kan också använda en tunna, plastback eller någon annan behållare, bara den är helt lufttät.  

Jorden kan du även göra inomhus. En plastlåda fungerar bra. Bottna med jord, blanda i innehållet från bokashihinken och blanda med mer jord. Avsluta med minst 10 centimeter jord. Det luktar surt medan du håller på, men sedan luktar det bara jord. Efter tre veckor är omvandlingen klar och du kan bara hitta det mest svårnedbrutna som till exempel ägg och  avokadoskal i den färdiga, näringsrika, friska jorden.  

Har du en kompis med sommarställe, kolonilott eller villa så har du världens bästa present till dem. De flesta med trädgård av något slag blir överlyckliga över att få ett fint näringstillskott i sina odlingar eller rabatter om du inte själv har användning för din bokashi. 

Blir det för komplicerat på vinterhalvåret så kan du så klart pausa. Men vi uppmuntrar dig absolut att försöka hitta ett sätt som fungerar för dig året om. När du väl är igång är det ett fantastiskt kretslopp och för både din odling och miljöns skull så räknas varje hink! 

Lägenhet med balkong 

Har du en balkong som är stor nog att hysa en liten trädgård kan du skapa en hel del bokashijord där. Det är idealiskt eftersom en odling som är baserad på olika behållare – krukor, hinkar, baljor  –behöver en stadig tillförsel av en hel del näringsämnen, och ju tätare 

du sätter växterna, desto bättre jord kommer du att behöva. Jorden i behållarna behöver aldrig bytas ut, utan kan förbättras med bokashimaterialet. Bottna gärna behållaren med laddad biokol eller lecakulor, som håller fukten bra. Lägg sedan ett lager (minst 5 centimeter) med jord, därefter ett lager med jord blandat med bokashimaterial och överst ett lager (5 

centimeter) jord. Kom ihåg att bokashi är väldigt surt under de första veckorna, så du behöver vänta med att plantera. Frön kan du så direkt eftersom det kommer att dröja innan plantans rötter når ner till bokashin, som då har hunnit neutraliseras även om inte allt är omvandlat till färdig jord. 

Bokashijord till växter inomhus 

När det gäller inomhusväxter så kan man absolut använda bokashijord. Med fördel har du en jordfabrik redo på våren när man vill plantera om sina krukväxter. De flesta prydnadsväxter lever naturligt i tropiska zoner i mullrik jord, vilket gör att de trivs bra i bokashijord. Givetvis passar det inte för kaktusar eller liknande som vill ha näringsfattig jord eller sand att växa i. 

Är du osäker kan du alltid använda bokashivätskan att vattna med, det funkar i princip för alla växter! 

Liten trädgård eller uteplats 

Här gäller samma grundförutsättningar som för villa med trädgård, men begränsningarna är större. Du har antagligen inte plats att breda ut dig med en större jordfabrik och en del av dina växter bor antagligen i olika hinkar eller krukor. Ett alternativ är att göra små jordfabriker 

direkt i dessa behållare, minst ett par veckor innan det är dags att plantera. När säsongen är över kan du tömma dem i odlings bäddarna som då får ett tillskott av mikroliv och jord med mycket fin struktur. Sedan kan du starta om jordfabrikerna i krukan eller hinken igen. 

Har du ett litet hörn över i trädgården så kan du ställa några pallkragar där, bottna med finmaskigt nät och använda som jordfabrik. Alternativt kan du ställa en tunna i ett hörn och fylla på dina hinkar där.  

En rolig grej med att bo med grannar tätt inpå är att de tveklöst kommer att bli nyfikna på vad du håller på med och hur din trädgård blivit så fin. Det är den perfekta möjligheten att lära känna dem lite bättre och även kanske få dem att börja med bokashi. 

Läs mer! Här kan du köpa Stora boken om Bokashi!

00:00 / 00:00