Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Det här vill jag att vi ska prata om nästa år

ETC-företagen

Det finns en annan berättelse om världen, skriver Kent Vilhelmsson.

Just nu pågår en medial offensiv från högern i alla dess former. Medan den rasistiska extremhögern har byggt upp en hel palett av desinformationskanaler, varav en del också är presstödsberättigade, har det traditionella medielandskapet i Sverige de senaste 30 åren varit borgerligt dominerat till 90 procent. Nu kraftsamlar högern med näringslivet i ryggen till ett nytt medialt mångmiljonprojekt, Bulletin, som syftar till att vrida det politiska samtalet ännu mer åt höger.

Mer alarmistisk fokus på brott och straff.

Mer fokus på sänkta skatter och privatiseringar.

Mer fokus på att bagatellisera effekterna av ojämlikhet.

Mer av falska lösningar på svåra frågor.

Klimatkris?

Bygg kärnkraft!

Framtiden är för viktig att bara lämna till högern.

 

Det är därför Dagens ETC, som är Sveriges enda rikstäckande röda och gröna tidning, är så viktig. Vi har en annan berättelse om världen än de borgerliga tidningarna. En berättelse om välfärd, klimat och ekonomisk rättvisa.

Men vi har inga rika intresseorganisationer eller ägare bakom oss. Vi finns till endast för att vi har betalande prenumeranter som stödjer oss.

 

Prenumerera på Dagens ETC för 39 kr/vecka – säg upp när du vill

 

Under hösten har vi tack vare små summor från tusentals läsare fått kraft att kunna satsa på grävande journalistik som vrider det politiska samtalet åt vänster. Kanske har du läst våra avslöjande reportage om sextrakasserierna på Operakällaren, om arbetsvillkoren på Apotea, om Moderaterna i Stockholm och om gigbolag och välfärdsaktörer?

Dagens ETC startade genom en gräsrotskampanj 2014 och var då den första nya dagstidningen i Sverige på 30 år – och den enda tidningen där ledarsidan representerar alla de progressiva rörelser som finns i Sverige.

Drömmen om en socialistisk dagstidning kändes ganska avlägsen för många där och då, i ett medielandskap där A-pressen nästan helt gett vika och där stora delar av arbetarrörelsen förlorat insikten om vikten av oberoende, progressiva medier (under efterkrigstiden gick mer än hälften av den svenska fackföreningsrörelsens resurser åt till att driva medier – och då fanns det också en tydlig progressiv majoritet i riksdagskammaren).

 

Snart är det val. 2021 kommer bli ett år då högern genom sina mediesatsningar åter försöker flytta fram positionerna. Om de lyckas eller inte är upp till dig och mig. Kanske brukar du dela våra artiklar i dina sociala medier, kanske är du politiskt aktiv, kanske du är en sådan som aldrig viker under för diskussionerna runt fikabordet på jobbet.

Jag skulle önska att du gav dig själv en tidig, röd julklapp i år. Prova en vecka med Dagens ETC. Det kostar från 39 kronor och du kan säga upp när du vill.

Var med och få det politiska samtalet att handla om välfärd istället för invandring. Om grön energi istället för kärnkraft. Om jämlikhet och jämställdhet istället för sänkta skatter.

Ämnen i artikeln