Hoppa till innehållet

Dagens ETC

Äntligen! Dagens ETC får en egen ledarsida

Annie Croona och Henrik Jalalian kommer att leda Dagens ETC:s nya opinionssatsning.

Annie Croona och Henrik Jalalian kommer att leda Dagens ETC:s nya opinionssatsning.

Bild: Filippa Ljung

Dagens ETC.

Dagens ETC kan tack vare crowdfunding starta en egen ledarredaktion. Och därmed en egen ledarsida. Samtidigt ska läsarnas favoriter naturligtvis vara kvar som ledarkolumnister. Arbetet med att förnya tidningens opinionsmaterial börjar nu och kommer ledas av Annie Croona och Henrik Jalalian.

Ni har båda skrivit ledare för Dagens ETC och är bekanta namn för läsarna. På måndag ska ni dra igång tidningens alldeles egna ledarsida. Ni blir alltså politiska redaktörer. Varför är det viktigt att Dagens ETC får en ledarredaktion?

– För att Dagens ETC ska bli ännu mer relevant i debatten behövs en tydlig linje och att det går att reagera snabbt på saker som händer. När ledarsidor är som bäst hjälper vi läsarna att förstå skeenden och ge dem argument när det pratas politik på kafferasten eller vid middagsbordet, säger Henrik Jalalian.

– Jag tror att det finns en efterfrågan på tydliga visioner och politiska linjer. På ledarsidor och opinionstexter som inte bara är reaktiva utan faktiskt presenterar något eget, säger Annie Croona, och fortsätter: 

– Vi vill resonera kring vilket samhälle vill vi ha och hur tar vi oss dit. Med en egen ledarredaktion kan vi definiera de viktigaste frågorna och driva dem, och samtidigt agera snabbt på det som händer i Sverige och världen. 

Vilka frågor tycker ni är viktigast just nu?

– Klimatkrisen är alltid närvarande och den går in i så många andra frågor. Sedan är det förstås svårt att inte nämna kriget i Gaza, som omvärlden står passiv inför. Inrikes är det framför allt den pågående förflyttningen mot ett auktoritärt samhälle, med mer övervakning och hårdare straff, som oroar. Jag är också starkt engagerad i frågor som bostadskrisen, arbetstidsförkortning, marknadsskolan och infrastruktur, inte minst haveriet vi kallar svensk järnväg, säger Annie Croona.

– Jag vill ha ett mer jämlikt samhälle samtidigt som vi håller oss inom planetens gränser, säger Henrik Jalalian. Det är vad jag navigerar efter, sedan är det alltid olika frågor som dyker upp. Det mesta intresserar mig. På sistone har jag tänkt mycket på Gazakriget, hur vi kan skapa en AI-utveckling som gynnar alla, regeringens klimatplan och välfärdens finansiering. Och att vi behöver reformer som ger framtidstro, det är bara så vi kan besegra högerpopulismen. 

Dagens ETC har extremt aktiva, engagerade läsare. Ser ni fram emot den dialogen? Tror ni att den kan göra en ledarsida bättre?

– Solklart ja på båda, säger Annie Croona. Jag älskar att diskutera politik och samhälle. Hela grejen med en ledarsida är ju att hitta det som människor bryr sig om. 

Det är ju en dröm som ledarskribent.

– Absolut! säger Henrik Jalalian. Dagens ETC är inte bara en tidning utan en rörelse. Det är mycket roligare att känna att man gör saker tillsammans. Det är också något jag uppskattar med att Annie och jag gör det här ihop, på vår sida av politiken gillar vi att samarbeta. Det bästa som finns är också att träffa läsare i verkligheten, att det känns som ett community. Dagens ETC:s läsare är väldigt kunniga och har starka åsikter. Det är ju en dröm som ledarskribent, att ständigt få tips och uppslag. 

Det här projektet pågår till att börja med under 2024. Vad vill ni uppnå?

– Både jag och Henrik är övertygade om att det här är en viktig satsning i en tid då medierna företrädesvis är borgerliga samtidigt som de rödgröna rösterna blir allt färre som en följd av det nya mediestödet, säger Annie Croona.

– Jag hoppas Dagens ETC kan vara en ännu mer närvarande röst i samhällsdebatten och kommentera det som sker. Att som skribenter ligga nära nyhetspulsen, så att de progressiva perspektiven hörs klart och tydligt med en gång. Sedan vill jag att vi också kan vara en hoppfull och lösningsorienterad ledarsida som driver ett antal frågor på djupet. Katalys inspirerar mig, de har i tio år tjatat om att vi måste låna till investeringar. Nu verkar resten av Sverige fatta galoppen. Exakt vad det blir får vi prata om tillsammans men min förhoppning är att vi i slutet av året kan peka på en fråga där vi ändrat opinionen.

Vi kommer mycket tydligare driva egna frågor. 

– Jag kommer att göra allt jag kan för att fler ska få upp ögonen för och vilja fortsätta läsa Dagens ETC, säger Annie Croona. Vi kommer att jobba med textformat, ta in nya skribenter och utforska fler sätt att arbeta med sociala medier. Och som sagt kommer vi att mycket tydligare driva egna frågor. 

Samtidigt flyttar flera av de skribenter som länge funnits med Dagens ETC över till att bli ledarkolumnister. Det är fortsatt högt i tak, många röster får utrymme. Kanske några nya? 

– Vi vill ha en bredd av röster, dels vad gäller saker som ålder och bakgrund, dels vad gäller expertområde och stilistik. Personligen vill jag gärna lyfta lite oväntade skribenter och få in profiler som skriver om bland annat ekonomisk politik och lobbyism, säger Annie Croona.

– Sedan vore det roligt att ta in experter som gästkolumnister när det händer något. I veckan hade Bangladesh val, visste ni det? Tänk att kunna ta in en bengalisk gästkolumnist som kunde tycka till om valet för oss, säger Henrik Jalalian,

Ledarsidan är den fysiska ledarsidan i Dagens ETC. Men det finns andra plattformar att utforska. Var ska Dagens ETC:s åsikter finnas och synas framöver?

– Jag tror framtidens åsiktsjournalistik kommer vara mycket mer rörligt, som Tiktok och Instagram Reels. Podden Tyckpressen vill vi fortsätta med, tillsammans med Max V Karlsson. Sedan gäller det att göra en sak i taget, så vad som blir långsiktigt och kortsiktigt får vi se. Det vore kul att tänka utanför boxen också. Ska vi testa politisk stand-up comedy? säger Henrik Jalalian.

Ska vi testa politisk stand-up comedy?

–  Det handlar kanske framför allt om att hitta nya målgrupper och leka lite med tonaliteten, säger Annie Croona. Unga är en viktig grupp att nå och jag skulle gärna vilja se större räckvidd utanför storstäderna. Jag kanske får göra en liten turné i min hemstad Falköping. Sedan vill jag förstås att Dagens ETC även fortsättningsvis syns i tv, hörs i radio och medverkar i olika debatter och samtal.

Hur viktigt är det att gå i polemik mot det som skrivs på borgerliga ledarsidor?

– Svenska ledarsidor är väldigt högerdominerade. Vi behövs som en motvikt och som ger andra perspektiv. Men vi ska inte heller fastna i det där. Gör vi det bra kommer de diskutera vad vi skriver istället, säger Henrik Jalalian.

– Det viktiga för mig är att ha ordentligt med belägg för det jag skriver och att presentera ett alternativ, säger Annie Croona. Alltså: inte bara kritisera det dåliga, utan berätta vad vi borde göra istället. Sedan tror jag att vi måste våga vara lite roliga också. Det finns mycket humor att hitta i politiska dumheter.

Ni kliver på den här satsningen just när det är mycket oklarheter kring mediestödet. Hur vågar ni det?

– Det var inte svårt alls, vilket drömjobb! säger Henrik Jalalian, och fortsätter:

– Dagens ETC har ju fördelen av att vara en rörelse som skapats genom crowdfunding. Det gör oss starka nu. Jag tror paradoxalt nog att osäkerheten kring stödet kommer att vara positivt för Dagens ETC. Demokratin är på tillbakagång i världen, så för progressiva är det oerhört riskabelt att förlita sig på staten för sin finansiering. Nu måste vi fortsätta växa genom bra journalistik och det kommer vi klara av. 

– För mig fanns ingen tvekan om att hoppa på det här. Jag är så otroligt hedrad och taggad. Jag är övertygad om att människor med hjärtat till vänster och med engagemang för klimat och miljö vill att en tidning som vår ska finnas, säger Annie Croona. 

Henrik Jalalian

• Ålder: 34

• Bor: På Södermalm i Stockholm

• Kommer från: Född i Östersund, uppväxt i Stockholm

• Gjort tidigare: Ledarskribent på bland andra Dagens ETC, Aftonbladet, Syre, arbetat på den gröna tankesmedjan Cogito, jobbat som politisk tjänsteman i EU-parlamentet, riksdagen och Regeringskansliet. Utbildad jurist. Även sysslat med film och teater.

• Senaste politiska vredesutbrottet: När Ulf Kristersson ifrågasatte invandrares försvarsvilja i Sälen.

• Senaste politiska glädjeskuttet: Att det börjar bli mainstream att ifrågasätta det finanspolitiska ramverket.

Fritidsintressen: Teater, politik, stand-up, diskutera saker med min fru, gå på kväkarmöten och fotboll.

Annie Croona

• Ålder: 30

• Bor: Stockholm

• Kommer från: Vartofta, Falköpings kommun

• Gjort tidigare: Varit redaktör på Supermiljöbloggen, frilansat som journalist i bland andra Dagens ETC, Arbetet, Nya Mitten, jobbat inom kommunikation och varit sociala medier-chef på globalt företag.

• Senaste politiska vredesutbrottet: Ulf Kristerssons obehagliga uttalande om att försvara Sverige med vapen i hand. Och Socialdemokraternas pinsamma prat om att de minsann var först med att vilja strypa invandringen. 

• Senaste politiska glädjeskuttet: Jag får nog svara något så diffust som det stora engagemang jag ser hos klimat- och miljöengagerade, som inte ger sig trots att regeringen bestämt sig för att inte lyssna. De ger mig hopp.

• Fritidsintressen: Föreningsliv! Har alltid engagerat mig ideellt, i Friluftsfrämjandet, Supermiljöbloggen, Stora Saluhallen i Göteborg och inom idrott och ätstörningar. Jag spelar fotboll i Kransen United FF när jag inte är skadad, vilket man tydligen ofta är när man fyllt 30. Utöver det tycker jag om vandring, träning, längdskidor (främst på tv), och jag lägger en lite för stor del av min inkomst på böcker och konserter.

Ämnen i artikeln