Hoppa till innehållet

Ekonomi

Växande kritik mot elbolagens nätavgifter

De senats åren har elnätsavgifterna höjts kraftigt. Kritiken växer mot att de tre stora elnätsbolagen tar betalt för investeringar de inte gjort.
De senats åren har elnätsavgifterna höjts kraftigt. Kritiken växer mot att de tre stora elnätsbolagen tar betalt för investeringar de inte gjort. Bild: Foto: Robert Henriksson / SVD / TT

Dagens ETC.

Regeringens utlovade prissänkning av elbolagens nätavgifter med upp emot 60 miljarder kronor på fyra år uteblir. Elnätsbolagen får, efter den uppmärksammade domen i Kammarrätten, låta bli att sänka priserna. Men kritiken växer, mot att energibolagen tar betalt för investeringar de inte gjort. – Vi tycker det här är helt orimligt, säger Mikael Möller, talesperson för den svenska basindustrin.

Efter åratal av kraftiga höjningar av elbolagens nätavgifter lovade regeringen inför fjolårets valrörelse att priserna skulle ner. I augusti fattades ett riksdagsbeslut som enligt dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S) innebar att det regelverk som styr elbolagen skulle skärpas samt att kundernas elnätsavgifter skulle sänkas med uppemot 15 miljarder kronor per år, i en fyraårsperiod från och med 2020. Detta på inrådan från Energimarknadsinspektionen (EI). För ett vanligt svenskt hushåll skulle dessa prissänkningar kunna uppgå till tusentals kronor på bara ett år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser