Ekonomi.

2019-10-07 14:15
Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Superrika i USA betalar mindre skatt

För första gången har USA:s rikaste lägre skatt än någon annan inkomstgrupp. Det visar en ny rapport från University of California, skriver New York Times.

Förra året betalade de 400 mest välbärgade personerna i USA 23 procent av sin inkomst i skatt. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare.

1950 var motsvarande siffra 70 procent och 1980 betalade de 400 rikaste 47 procent av sin inkomst i skatt, skriver New York Times.

Skälet till den kraftiga minskningen är att många av de skatter som betalas av rika, som fastighetsskatt och bolagsskatter, har sjunkit, dessutom har skattesmitning blivit vanligare. President Donald Trumps skattesänkning 2017, som främst gynnade rika, spelar också in, skriver tidningen.

Historiskt låg skatt

Statistiken kommer från en ny rapport från University of California. Forskarna har skapat en databas som visar skatterna för olika inkomstgrupper i USA sedan 1913, när den statliga inkomstskatten infördes. Jämförelsen visar att de 400 rikaste i landet förra året för första gången har lägre skatt än någon annan inkomstgrupp.

Samtidigt visar siffrorna att skatterna inte har sänkts i samma utsträckning för andra inkomstgrupper. Den statliga inkomstskatten har minskat något även för medelklassfamiljer och fattiga, men de har inte haft någon nytta av att fastighetsskatten och bolagsskatten sänkts. Samtidigt betalar medelklassen och de fattiga i dag mer än tidigare i inkomstskatt.

Sammanvägt har skatten för dessa grupper förblivit relativt platta.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Så mycket har skatten sänkts

Så stor del av sin inkomst betalar de superrika i skatt

2018: 23 procent

1980: 47 procent

1950: 70 procent