Ekonomi.

2018-04-09 11:10
Förskolläraren Linda Andersen var en av dem som deltog i projektet i Lund. ”Jag hittade tillbaka till arbetsglädjen”, säger hon.  Bild: Madeleine Schoug
Förskolläraren Linda Andersen var en av dem som deltog i projektet i Lund. ”Jag hittade tillbaka till arbetsglädjen”, säger hon. 

Stressjukdom hejdades med förebyggande sjukskrivning

I Lunds kommun har man provat förebyggande sjukskrivning för att få ner den höga sjukfrånvaron. Försöket var lyckat och gav mersmak. Inom företagshälsovården i Lund vill man nu involvera fler förvaltningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

–Vi arbetar nu för fullt med att övertyga de som har ansvar om nyttan med den här metoden, säger Annika Berndtsson, företagssjuksköterska i Lunds kommun.

I Lund gjordes ett försök med preventiv sjukskrivning efter ett larm om stigande sjukfrånvaro för flera yrkesgrupper. Metoden har kommunen lånat från värmländska Torsby, som lyckades med konststycket att gå från att vara en av de sjukaste kommunerna i landet, till att bli den friskaste.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag började med att åka till Torsby för att se hur de hade burit sig åt, säger Annika Berndts­son, som hade fått i uppdrag att få ner sjuktalen inom Lunds skolförvaltning.

Vände trend

Torsby lyckades för några år sedan vända trenden med ökande ohälsotal. Den värmländska kommunen gick från höga sjuktal till att tre år i rad ha landets lägsta sjukfrånvaro. De ligger nu näst lägst i landet med 4,3 procent sjukfrånvaro. Lund har ett rekord av annat slag. Med en total sjukfrånvaro på 7,7 procent ligger de högst i Skåne och ligger högt även på riksplanet.

Modellen från Torsby går ut på att låta dem som visar tecken på stressrelaterade sjukdomar få en preventiv sjukskrivning för att förebygga att problemen förvärras.

I Torsby har de som behövt den preventiva sjukskrivningen varit helt frikopplade från sitt arbete under en tid. Under tiden som den förebyggande sjukskrivningen pågår så går deltagarna på ett program med både fysisk och psykisk träning. Efter Annika Berndtssons besök i kommunen gjorde man i Lund ett försök med en likartad modell.

– Vi valde att låta dem som deltog vara sjukskrivna på halvtid, medan de den övriga tiden jobbade kvar på sina vanliga arbetsplatser, säger Annika Berndtsson.

Tränade fyra timmar om dagen

Försöket pågick under två månader i slutet av 2017, då nio anställda fick prova det som getts namnet prehab. De nio arbetade inom skolförvaltningen och hade visat tecken på att de höll på att utveckla någon form av stressrelaterad ohälsa.

– Under fyra timmar per dag så erbjöds de olika former av fysisk, mental och kognitiv träning, berättar Annika Berndtsson.

Utfallet av försöket blev mycket bra. Tre av dem som deltog var halvt sjukskrivna när projektet startade, och kunde när det avslutades återgå till arbetet. När det gäller de övriga sex har sjukskrivning helt kunnat undvikas.

Både i Torsby och Lund har man använt sig av den möjlighet som finns genom Försäkringskassan, där personer som är på väg att utveckla stressrelaterad ohälsa kan sjukskrivas i förebyggande syfte.

– Försäkringskassan ställer höga krav på läkarutlåtandet, både när det gäller vilka problem de som sjukskrivs uppvisar och vad det är för aktiviteter de ska delta i. Första utmaningen blev därför att övertyga dem, säger Annika Berndtsson.

Psykologisk modell

I Torsbys program för att motverka stress arbetar man med den psykologiska modellen Förändringens fyra rum, som används för att analysera hur människor och organisationer reagerar i kris och utveckling, under stress och tryck utifrån. Modellen lanserades av forskaren Clas Janssen i hans doktorsavhandling 1975.

En mindre renodlad form av modellen användes också i Lund.

Sjukfrånvaron i Sveriges kommuner 2017

Högst sjukfrånvaro hade Malå kommun med 9,8 procents frånvaro.

Friskaste kommunen var Simrishamns kommun med 4,1 procents frånvaro. Torsby kommun kom med 4,3 procent på andra plats.