Hoppa till innehållet

Ekonomi

Stark kritik mot ekonomipriset: "Det är skamligt"

77-årige amerikanen William D. Nordhaus är professor i ekonomi på Yale University i New Haven i USA och även doktor i teknologi. Han tilldelas ekonomipriset för sina beräkningsmodeller för koldioxidutsläpp, och får dela priset med Paul Romer. 
77-årige amerikanen William D. Nordhaus är professor i ekonomi på Yale University i New Haven i USA och även doktor i teknologi. Han tilldelas ekonomipriset för sina beräkningsmodeller för koldioxidutsläpp, och får dela priset med Paul Romer.  Bild: Bild: Craig Ruttle/AP

Dagens ETC.

”3,5 graders global uppvärmning är optimalt.” Det är en av slutsatserna från den ena av årets nobelpristagare i ekonomi, William D Nordhaus, som också förespråkat att vi ska vänta med klimatåtgärder tills de blir mer kostnadseffektiva. Nobelpristagaren kritiseras nu för sina marknadsvänliga slutsatser – men han ska framför allt bedömas för sina forskningsinsatser, menar Thomas Sterner vid Göteborgs universitet.

En viktig forskare inom miljö­ekonomi och pådrivare för beskattning av koldioxid. Så beskrivs William D Nordhaus som får dela på årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. I vetenskapsakademiens motivering står att läsa att Nordhaus tillsammans med den andra pristagaren Paul Romer har ”vidgat vyerna för ekonomisk analys genom att konstruera modeller som visar hur marknadsekonomin växelverkar med klimatet respektive kunskapen.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00