Ekonomi.

2016-02-24 08:52
  • Bild: Claudio Bresciani / TT
  • Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skuldsatta människor – guldgruva för inkasso

Svenskarnas skulder ökar – och i takt med det växer inkassobolagens vinster. Förra året redovisade fem av de största inkasso­bolagen nästan två miljarder kronor i vinst, vilket till stor del kommer från avgifter och höga räntor på lån som människor aldrig kan betala tillbaka.

– För inkassobolagen är det ju rena paradiset, men för den skuldsatte blir situationen snabbt omöjlig, säger Lisabeth Persson, vice ordförande i Riksförbundet Insolvens.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Läs också: ”Känns hopplöst när skulderna bara växer”

På fem år har inkassobolagens intäkter ökat med 65 procent – från elva miljarder till 28 miljarder. Samtidigt har även skulderna hos Kronofogden växt. Förra året hade svenskarna skulder på drygt 72 miljarder kronor. Att inkassobranschens lönsamhet därmed ökar syns i årsredovisningarna hos samtliga av de största inkassobolagen – Intrum Justitia gjorde till exempel en vinst före skatt på drygt 1,2 miljarder 2014. Det är visserligen i hela koncernen, som också omfattar verksamhet utomlands. Men samma trend syns även hos de andra stora inkassobolagen, som Svea inkasso och Lindorff.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, menar att branschens lönsamhet är uppenbar.

– Att inkassobranschen vuxit så som den har gjort beror förstås på att det går att göra så mycket pengar, och det i sig är ett symptom på att något är väldigt fel, säger han.

Omöjlig situation

Han menar att människors skulder har blivit en guldgruva för inkassobolagen. Det till stor del tack vare räntor och avgifter, som gör att den skuld som från början kanske inte var särskilt stor, snabbt växer.

– Ibland är en kund som inte betalar sin skuld mer lönsam än en som betalar den. Med höga räntor växer hela tiden summan pengar som ska hämtas in, och många klarar därför aldrig att betala tillbaka. Att det finns affärsverksamheter som gör stora vinster tack vare det tycker jag är fruktansvärt, säger Jan Bertoft.

En uträkning som Svenska dagbladet har gjort visar att av skulderna för enskilda mål utgörs nästan hälften av räntor och avgifter. Lisabeth Persson, vice ordförande i Riksförbundet Insolvens, menar att skulderna blir ännu större när de säljs från ett inkassobolag till ett annat.

– Det är inte ovanligt att det görs, och då lägger det bolag som köpt skulden sin ränta på ett lån som redan har ränta, vilket gör att det i praktiken blir ränta på ränta, trots att det inte är tillåtet. För inkassobolagen är det ju rena paradiset, men för den skuldsatte blir situationen snabbt omöjlig, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Lån som lösning

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter