Hoppa till innehållet

Ekonomi

Skenande nätavgiftshöjningar bromsas av regeringen

De nya bedömningsreglerna kommer, enligt energiminister Ibrahim Baylan, innebära att elnätskostnaden för konsumenten kan sänkas med så mycket som 21 procent. Men Anna Werner på Villaägarna tror inte att sänkningen blir så stor.
De nya bedömningsreglerna kommer, enligt energiminister Ibrahim Baylan, innebära att elnätskostnaden för konsumenten kan sänkas med så mycket som 21 procent. Men Anna Werner på Villaägarna tror inte att sänkningen blir så stor. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Ända sedan elmarknaden ­avreglerades har elbolagen processat för att höja sina ­vinster. I förra veckan tog regeringen ett steg för att strama åt möjligheterna. Positivt anser de flesta, men Energiföretagen varnar för minskande investeringar. ”Det argumentet håller inte. Ju mer de investerar, desto högre avgifter får de ta ut av sina kunder”, säger Anna Werner på Villaägarnas riksförbund.

De svenska elnäten är naturliga monopol. Eftersom det saknas konkurrens på elnätsmarknaden har myndigheten Energimarknadsinspektionen i uppgift att för fyra år i taget besluta om ett tak för hur mycket företagen kan ta ut i avgift av sina kunder. Hittills har regelverket fungerat dåligt och företagen har satt i system att överklaga EI:s intäktsramar för att få ta ut högre vinster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00