Ekonomi.

2016-05-02 14:15
Partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson.

”SD vill dubbla pensionärsskatten”

Sverigedemokraternas skuggbudget som kom förra veckan presenterades i medierna som en satsning på låginkomsttagare. Nu kritiseras utspelet som ett marknadsföringsknep som i själva verket består av ett nytt jobbskatteavdrag som gynnar de med högst inkomster.

– De vill dubbla pensionärsskatten, men vågar inte säga det till sina väljare, säger Martin Jordö från Feministiskt initiativ (Fi).

”Ingen ska behöva betala inkomstskatt – över huvud taget – upp till en inkomst på 150 000 kronor.” Det skrev Jimmie Åkesson och SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt i en debattartikel i Svenska Dagbladet i samband med att partiet presenterade sin skuggbudget härom veckan. Vad de inte berättade var att avdraget bara gäller dem med en förvärvsinkomst.

– SD gav riksdagens utredningstjänst i uppdrag förra året att se över hur man skulle kunna utöka jobbskatteavdraget, vilket de fick svar på nu i februari. Men när de går ut medialt nämner de inget om det, utan formulerar sig som att det gällde alla inkomster, säger Martin Jordö från Fi, som även vänder sig mot att flera medier helt okritiskt har rapporterat om skatteutspelet utan följdfrågor.

Han anser också att det är uppseendeväckande att SD-förslaget i princip är en ”karbonkopia” av ett liknande förslag från Timbros rapport ”Vem behöver skattesänkningar?” från 2014. Enda skillnaden är att Timbro föreslår ett utökat avdrag vid inkomster på upp till 10 000 kronor i månaden.

”Vill dubbla pensionärsskatten”

SD:s förslag riskerar – tvärtemot vad SD vill få det att låta som – att slå extra hårt mot de grupper som i slutänden inte omfattas av skattesänkningen, eftersom denna är tänkt att finansieras via höjd moms och därmed högre utgifter för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Totalt är det cirka två miljoner inkomsttagare som inte omfattas av SD:s förslag.

– Att de väljer att inte använda ordet jobbskatteavdrag är ren marknadsföring för att pensionärer ska tro att SD:s politik gynnar dem. De vill dubbla pensionärsskatten, men vågar inte säga det till sina väljare, säger Martin Jordö.

När Dagens ETC söker SD:s pressavdelning för att fråga varför de valt att presentera ett jobbskatteavdrag som en allmän skattesänkning har svaret, trots att vi blivit lovade ett sådant, uteblivit. Men via Twitter har både Henrik Vinge och Paula Bieler, presschef respektive jämställdhetspolitisk talesperson för SD, medgivit att partiets förslag är tänkt att omfatta samma grupper som jobbskatteavdraget och att det kan benämnas som ett ”platt, utökat jobbskatteavdrag”.