Hoppa till innehållet

Ekonomi

SD röstade emot stärkt skydd för gigjobbare i EU

Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Dagens ETC.

Europaparlamentet röstade i förra veckan ja till utökade sociala rättigheter för gigarbetare, så som cykelbud och taxichaufförer. Det enda svenska parti som valde att rösta emot var Sverigedemokraterna.

I förra veckan röstade EU-parlamentet igenom ett förslag som innebär att gigarbetare, som exempelvis cyklar för Uber eats eller kör taxikunder för Bolt, ska ha samma arbetsrättsliga och sociala förmåner som andra arbetare. EU-parlamentet föreslår också en omvänd bevisbörda från hur den ser ut idag, så att det blir upp till arbetsgivaren, inte arbetstagaren, att påvisa att det inte rör sig om en anställning och inte ett ömsesidigt partnerskap mellan två oberoende företag. 

Men tre representanter från Sverige som röstade emot förslaget. Det var Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers från Sverigedemokraterna, som i EU-parlamentet tillhör gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR). 

På frågan om varför SD röstar nej till att likställa gigarbetares arbetsrättsliga status med övriga anställda på arbetsmarknaden svarar Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) Dagens ETC i ett mejl: 

”Arbetsmarknadspolitik är lika med nationell kompetens. Vi röstar alltid nej när EU försöker få inflytande i dessa frågor”.   
Flera representanter från både Liberalierna, Moderaterna och Kristdemokraterna valde att lägga ned sina röster i voteringen.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser