Ekonomi.

2017-11-11 09:15
Bloggen Nomad Capitalist tipsar i ett inlägg om de bästa skatteparadisen att registrera sin lyxbåt i. Bild: Pixabay
Bloggen Nomad Capitalist tipsar i ett inlägg om de bästa skatteparadisen att registrera sin lyxbåt i.

Så undviker rika att betala skatt på sina lyxyachter

Att hjälpa rika att undvika skatt på lyxvaror som privatflygplan och lyxyachter är en egen gren inom skatteplaneringsvärlden. Och Malta, där Elektaordföranden Laurent Leksell, köpte sin yacht är ett av favoritländerna.

I veckan briserade paradisläckan med mängder av dokument som avslöjar superrika världen över och deras upplägg för undvikande av skatt. I materialet finns omkring 2000 svenskar. En av dem är Laurent Leksell, storägare och styrelseordförande i företaget Elekta.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning genomförde han ett upplägg där han sålde aktier i Elekta till sitt eget Maltabaserade bolag, för att sedan sälja dem vidare. På så sätt undvek han att skatta på vinsten. För SVT uppger han att gjorde upplägget, inte för att han ville slippa skatt, utan för att han ville ha en yacht, som kostade 60 miljoner. Han uppger också att båten var begagnad. Paradisläckan avslöjar dock att lyxvaror som privatjetar och lyxyachter ofta är inblandade i avancerade skatteupplägg och att tillgångarna kan utgöra små skatteparadis i sig. Att flytta runt sin yacht är en vanlig strategi för att undvika skatt säger Maria Martinez, tidigare internationell skattejurist, som arbetar på Oxfam, till CBC.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tipsar om ”bra” länder

Bloggen Nomad Capitalist, som har det uttalade målet att hjälpa entreprenörer att hitta lagliga vägar att undvika skatt, tipsar i ett inlägg om de bästa skatteparadisen att registrera sin lyxbåt i.

”Låt oss säga att du framgångsrikt har öppnat ett utländskt bankkonto, skaffat ett extra pass och lever livsstilen du alltid drömt om, reser fritt och bekymmerslöst i världen ( ... ) För många är nästa steg att kombinera resande och fritid genom att investera i en yacht”, skriver bloggen för att sedan tipsa om vilka länder som innebär störst skattefördelar att registrera sin båt i. Bloggen tipsar om Cypern där inkomster från exempelvis uthyrning av en Yacht är skattefria, eller Liberia, där tolv procent av världens alla fartyg är registrerade på grund av skattefördelarna.

Bloggen tipsar också om Malta, som kombinerar fördelarna med att registrera i ett EU-land, med skydd av brittiska marinen och där du kan undvika moms om du registrerar yachten för kommersiellt bruk. Flera juristbyråer som är specialiserade på offshorekonton och företagsregistrering i skatteparadis, har också tips om var du bäst placerar din yacht, varav flera tipsar om Malta.

Offshore-firma sponsrade yachttävling

Juristbyrån Appleby som är i centrum för paradisläckan har stora intressen i yachtregistrering, särskilt på Caymanöarna, där byrån registrerat bolag som hävdar ägandet av flera yachter och fartyg, som bland annat tillhör kungafamiljerna i Förenade arabemiraten, Saudiarabien, ryska miljadären Andrey Guryev och Microsoft-medgrundaren Paul Allen. Det rapporterar CBC, som ingår i International Consortium of Investigative Journalists, som grävt fram dokumenten i paradisläckan. Appleby, som har utnämnts till Årets offshore-firma var också årets sponsor till Americas cups yachttävling.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Detta är Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.