Ekonomi.

2017-11-29 09:17

Så riskerar folkhälsan att påverkas

Andelen personer som jobbar utanför kontorstid ökar successivt. Och vad gäller skiftarbete har Sverige bland den största andelen i hela Europa, enligt statistik från Eurostat.

”Det kommer att leda till en försämrad hälsa hos hela befolkningen”, säger Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap.

Andelen personer som jobbar kväll, natt och helg har ökat svagt de senaste åtta åren. Var femte anställd arbetar i skift, och redan 2011 utgjorde det den största andelen bland EU:s medlemsländer.

– Sverige har varit väldigt accepterande till att allting ska vara öppet när som helst på dygnet. För många länder i Europa är detta helt främmande, säger Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dygnet runt-samhället är ett faktum, och med många i skiftarbete ser Anders Knutsson stora folkhälsorisker.

”Tar för lätt på risker”

De vanligaste dödsorsakerna är redan hjärt- och kärlsjukdomar och tumörer. Med skiftarbete ökar risken med mellan 40–60 procent.

– Detta kommer att leda till en försämrad hälsa hos hela befolkningen. Man har tagit alldeles för lätt på det här – förut fanns ett principiellt förbud att jobba natt, man nu är det i stort sett fritt fram, säger Anders Knutsson.

Pressen förklaring

Han menar att det behövs krafttag från samhället. För den enskilde finns små frihetsgrader att påverka, i synnerhet inom vård och omsorg.

– Inom vården finns en väldig press med personalbrist, och då blundar man som anställd gärna för riskerna.