Hoppa till innehållet

Ekonomi

Så mycket tjänar du på nolltaxa i kollektivtrafiken

Avgiftsfri kollektivtrafik, eller så kallad nolltaxa, skulle bli billigare för i princip alla som i dag köper ett månadskort varje månad, visar Dagens ETC:s uträkning.
Avgiftsfri kollektivtrafik, eller så kallad nolltaxa, skulle bli billigare för i princip alla som i dag köper ett månadskort varje månad, visar Dagens ETC:s uträkning. Bild: Bild: TT/SvD

Dagens ETC.

Dagens ETC har räknat på vad skattefinansierad kollektivtrafik skulle kosta personer i Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Och runt om i Sverige skulle låg- och medelinkomsttagare som reser kollektivt tjäna på nolltaxa. Så här stor skulle skillnaden bli.

I flera europeiska städer – där Tallin är det största exemplet – finns idag gratis kollektivtrafik. Luxemburg blev 2020 första landet att helt införa avgiftsfri kollektivtrafik. Under 2020 höjdes flera svenska röster för skattefinansierad kollektivtrafik. Minskade biljettintäkter under pandemin ledde till indragna turer – vilket ledde till ökad trängsel för de resenärer som var tvungna att ta sig till jobbet. Men vad hade det kostat en enskild person i skattepengar om kollektivtrafiken gick över till att betalas helt av region­skatten?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00