Hoppa till innehållet

Ekonomi

Nu kommer friåret tillbaka – i reviderad form

Nästa år införs så kallad utvecklingstid, eller utvecklingsår som det också kallas. Syftet är att den anställda ska fokusera på engagemang och utveckling utanför arbetet.
Nästa år införs så kallad utvecklingstid, eller utvecklingsår som det också kallas. Syftet är att den anställda ska fokusera på engagemang och utveckling utanför arbetet. Bild: Bild: Isabell Höjman/TT

Dagens ETC.

En av punkterna i januariavtalet beskriver införandet av så kallad ”utvecklingstid”, för att möjliggöra kompetens­utveckling för anställda som i sin yrkeskarriär under ett år vill testa att byta jobb, studera eller starta eget. Men liksom det tidigare friåret, möter även detta ­förslag kritik från flera håll.

Förslaget om utvecklingstid, eller utvecklingsår som det också kallas, presenterades för ett knappt år sedan efter en statlig utredning. Förslaget drivs i första hand av Miljöpartiet och är en del av deras jobbpolitik med fokus på att sänka normalarbetstiden och möjliggöra mer tid för den anställda att fokusera på engagemang och utveckling utanför arbetet. Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är engagerad i frågan om den enskildes makt över sin tid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00