Hoppa till innehållet

Ekonomi

Restaurangfacket kippar efter andan: ”Legitimiteten för kollektivavtal kan försvagas”

Färre arbetare organiserar sig. Enligt en ny rapport från Arena idé har organisationsgraden i LO-yrken sjunkit till 59 procent. Hotell och restaurang- facket är det förbund som ha sjunkit mest.
Färre arbetare organiserar sig. Enligt en ny rapport från Arena idé har organisationsgraden i LO-yrken sjunkit till 59 procent. Hotell och restaurang- facket är det förbund som ha sjunkit mest. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Allt färre arbetare är med i facket, enligt aktuella siffror. Det förbund som drabbats allra värst av medlemstapp är Hotell- och restaurangfacket, HRF. Frågan är hur länge fackförbundet kan upprätthålla legitimiteten för den svenska modellen. Andra länder som drabbats av liknande kräftgång har fått ta till lagstiftning –men sämre villkor som konsekvens.

Det är siffror från rapporten ”Den svenska modellen i fara?” från tankesmedjan Arena idé, som presenterar en dyster bild av den fackliga organiseringsgraden. Endast 67 procent av löntagarna är medlemmar i ett fackförbund. Glappet mellan tjänstemannaförbund och arbetarförbund har dessutom växt kraftigt. Inom arbetaryrkena organiseringsgraden bara 59 procent.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser