Ekonomi.

2017-12-18 16:40
BILD: Fredrik Sandberg/TT OBS: Bilden är ett montage.

Räntan på väg upp – dags att binda lånen?

För alla som behövt låna pengar till sitt boende är räntekostnaderna en viktig del av hushållets ekonomi. Räntorna är låga, men mycket tyder på att de inom ett par år kommer at börja höjas igen.

Är det då dags att binda bolånen? Dagens ETC reder ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kontroll vs. kostnader

Ett argument som ofta hörs från banker är att låntagare får kontroll på sina kostnader genom att binda räntan. Men eftersom en bunden ränta är dyrare så betalar du på ett par års sikt ganska många tusenlappar för den känslan av trygghet – pengar som du skulle kunna använda för att bygga upp en buffert. Eller för att betala av på lånen och på sikt skaffa dig lägre räntekostnader.

Går räntan upp nu?

Att Riksbanken signalerat att den kommer att höja sin styrränta betyder sannolikt att bankernas boräntor kommer att stiga. Men det behöver inte ske nu. Det dröjer sannolikt minst ett halvår innan Riksbanken höjer, och kanske längre än så, och då höjer de långsamt från en nivå på -0,5. Det kommer dröja betydligt längre innan räntorna börjar bli höga på riktigt.

Obundet lättare att byta

En gammal devis säger att du ska ha räntan bunden för så lång tid som du tänker bo kvar. Men du kan ju också vilja byta bank. Då får du betala för den återstående tiden som lånet är bundet. Det ger en stor fördel till korta bindningstider och obundna lån – du kan lättare byta bank när du vill.

Billigt att binda

Just nu befinner vi oss i ett läge där det inte är så stor skillnad mellan kortare bundna räntor och rörliga ränta, det ger dig ett bra läge att binda. Men också läge att förhandla med andra banker om ännu lägre ränta. Ibland kan det räcka att säga till din bank att du fått ett bättre erbjudande för att de ska ge dig bättre ränterabatt.

Bundet bra för banken

Om du frågar banken så kommer de antagligen att råda dig att binda bolåneräntan. Då vet de ju att de har kvar dig som kund under ett antal år, och tjänar dessutom pengar eftersom de själva lånar rekordbilligt. Men det är inte säkert att det är bäst för dig. Gör en egen bedömning av din situation, hur länge du ska bo kvar och hur mycket känsla av trygghet du behöver.

Hyr om du kan

Det är inte lätt att få tag på ett hyreskontrakt idag, framför allt inte i storstäder. Men ställ dig i kö, det kan gå fortare än man tror. Och även om inte lägenheten du får är perfekt så finns det flera möjligheter att byta den senare, antingen genom interna köer hos både allmännyttiga och privata hyresvärdar eller genom bostadsbytarsajter på nätet. Då slipper du oroa dig för vikande marknad, reavinstskatt och stigande räntor.