Ekonomi.

2015-07-08 10:10
"Europas krav på Grekland har slagit sönder ekonomin" skriver Thomas Piketty och fyra andra ekonomer i ett öppet brev till Angela Merkel. Bild: Pontus Lundahl/TT
"Europas krav på Grekland har slagit sönder ekonomin" skriver Thomas Piketty och fyra andra ekonomer i ett öppet brev till Angela Merkel.

Piketty vädjar till Merkel om kursändring för Europa

Det stålbad som Europa vill tvinga på Grekland är dömt att misslyckas. När grekerna nu tydligt tagit avstånd från ytterligare åtstramningar är det dags för Europas ledare att ändra kurs. Det skriver Thomas Piketty och fyra andra ekonomer i ett öppet brev till Angela Merkel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Piketty ”Tyskland har aldrig betalat”

"Vi vädjar till förbundskansler Merkel och trojkan att överväga en kursändring, för att undvika fortsatt katastrof och möjliggöra för Grekland att kvarstå i eurozonen. Den grekiska regeringen har ombetts att rikta en pistol mot huvudet och trycka av."

Författarna hävdar att kulan inte bara kommer att ta kål på Greklands framtid, utan också omintetgöra tanken på eurozonen som en "fyrbåk för hopp och välstånd". Argumenten för detta hämtar de från händeseutvecklingen hittills. "Europas krav på Grekland har slagit sönder den interna ekonomin, lett till massarbetslöshet, ett kollapsat banksystem, gjort återbetalningskrisen värre än den behövt vara och nu försatt Grekland i en skuldfälla på 175 procent av BNP som landet inte på egen hand kan ta sig ur."

Förvärrade problem

Författarna påminner om att efterkrigstidens europeiska ekonomiska tillväxt byggde på skuldavskrivning, främst riktad mot Tyskland. Samma attityd bör enligt brevskrivarna tillämpas även mot Grekland.

"Grekerna har gått med på många av Merkels åtstramningskrav - sänkt löner, skurit bort offentliga utgifter, hyvlat i pensioner, privatiserat, avreglerat och höjt skatter. Men på senare år har de så kallade justeringsprogram som länder som Grekland fått utstå bara lett till en situation som vi inte upplevt i Europa sedan krisen 1929-1933. Medicinen som förskrivits av det tyska finansdepartementet har åderlåtit patienten, inte botat den".

Läs brevet i sin helhet här.