Ekonomi.

2017-05-18 06:28
Alf Hornborg.
Alf Hornborg.

Ny valuta för ökad hållbarhet

I det alternativa ekonomiska system som Alf Hornborg tecknat, delas en komplementär valuta ut till samtliga medborgare. Motivet är minskad efterfrågan på globala transporter.

Alf Hornborg har i många år arbetat med en idé för ett alternativt ekonomiskt system. Han har skrivit flera artiklar i detta ämne, till exempel ”How to turn an ocean liner”, som består av 25 frågor och svar om förslaget. Texten publicerades i januari i tidskriften Journal of Political Ecology. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Alf Hornborg föreslår att det i varje land införs en komplementär valuta, som enbart ska gå att använda för att köpa närproducerade varor. 

Genom ett märkningssystem ska det framgå var varorna har producerats, och sedan ska den lokala valutan endast kunna användas för varor som producerats inom en viss radie från köptillfället. 

På så sätt menar han att den lokala produktionen av varor och tjänster skulle gynnas av den nya valutan. 

Den komplementära valutan ska delas ut till samtliga  medborgare som en basinkomst varje månad. Det skulle minska efterfrågan på globala transporter och därmed öka lokal resiliens, mångfald och hållbarhet, menar han.