Hoppa till innehållet

Ekonomi

Föräldrar oroliga: Dyra småköp i allt fler dataspel

Spelbranschen är en miljardindustri, men många av de ­populäraste spelen är gratis. Intäkterna kommer i stället från försäljningar inne i spelet, så kallade mikrotransak­tioner. På bilden svenskutvecklade spelet Star Stable.
Spelbranschen är en miljardindustri, men många av de ­populäraste spelen är gratis. Intäkterna kommer i stället från försäljningar inne i spelet, så kallade mikrotransak­tioner. På bilden svenskutvecklade spelet Star Stable. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC.

Världens mest spelade dataspel League of Legends har över 100 miljoner användare och är gratis. Ändå tjänar speltillverkaren nästan 20 miljarder kronor årligen på försäljningar inne i spelet, så kallade mikrotransaktioner. Det här har lett till att fler föräldrar än någonsin hör av sig till stödlinjer och experter för att få hjälp med hur de ska hantera den nya spelmarknaden.

Tarja Larsson är utvecklingssociolog och arbetar med både barn och föräldrar som har ­problem med spelande. Hon berättar om en föränderlig marknad med många falluckor, och understryker vikten av kommunikation.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser