Ekonomi.

2018-08-02 14:00
Bild: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny handbok för arbetsplatser i regnbågens alla färger

I en ny bok ger fackförbundet Unionen tillsammans med flera tidigare vinnare av förbundets HBTQ-pris konkreta tips på hur en arbetsplats ska bli mer regnbågsfärgad och inkluderande. Under seminariet på Europride i Stockholm, är budskapet från Unionens vice ordförande Marina Åman att sluta prata och i stället agera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att alla ska kunna vara sig själva på jobbet borde vara en självklarhet. Det är det dock inte. Istället är jobbet en av de platserna som det är absolut svårast att vara sig själv på.

Ofta på grund av fördomar och föreställningar om hur en person ska bete sig och vara i yrkessammanhang. I och med Europride släpper Unionen boken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt Marina Åman, Unionens vice ordförande, har fackförbund en viktig roll att när det gäller påverkansarbete, eftersom de företräder en stor grupp människor som alla ska kunna vara sig själva på jobbet. Att känna sig trygg i sin arbetsmiljö gör även att alla arbetstagare kan nå sin fulla potential, vilket alla tjänar på.

– Det handlar för oss om att föregå med gott exempel för att kunna inspirera andra, säger hon under det seminarium där boken lanseras.

Inkluderande arbetsliv

Framförallt handlar det enligt Marina Åman om att gå från ord till handling. Något som både årets vinnare IMB och hotellkedjan Nordic Choice som vann priset 2016 har gjort. På Nordic Choice utbildas personalen i ”rosa kompetens” och deras grundinställning är att alla ska komma till jobbet med en bra magkänsla.

Ann Ekengren är HR-chef på Nordic Choice och menar att det är viktigt att ha ett öppet klimat, där även de som känner sig osäkra på vad en regnbågsfärgad arbetsplats är ska kunna ställa frågor och få vägledning.

– Det är lätt att ”göra fel” utan att mena någonting illa, genom att till exempel fråga en man om hans fru, säger hon.

I de situationerna kan arbetsgivaren gå in och bidra med hjälp och stöd, som checklistor och konkreta tips på ett inkluderande bemötande. Ofta bottnar misstagen i bristande kunskap. Om någon upplever sig diskriminerad av något som en kollega har sagt eller gjort, är Ann Ekengrens främsta råd att prata med den berörda personen. Ibland kan det därefter finnas anledning att ta det vidare.

– Om det finns möjlighet anser jag att det bästa är att prata med den berörda personen så att den lär sig något. Om det behövs därefter är det HR-avdelningen eller en facklig representant som ska hjälpa till, säger hon.

Öppet för alla

Enligt Unionens Marina Åman är det för många förhållandevis nytt med arbetsplatser i regnbågens alla färger, något som kan leda till osäkerhet hos de som inte har kunskaper om hur de ska bemöta hbtq-personer eller rent generellt prata för att inte göra någon obekväm av misstag.

Därför kan den nya boken, framtagen med arbetsgivare som går i spetsen gällande inkluderande arbetsplatser, vara till stor nytta.

– Rädslan för att göra eller säga fel kan ibland leda till att någon inte vågar uttala sig vilket inte heller är bra, säger Marina Åman.

Egentligen borde det dock vara en ickefråga att alla ska vara välkomna, men det är det inte. Att våga ta aktiv ställning för förändring är allas ansvar men framförallt arbetsgivarnas.

– För de som tror på allas lika värde borde det vara en självklarhet att alla känner sig bekväma på jobbet. Arbetsgivarna har ett stort ansvar, säger Marina Åman.

Sex förutsättningar för en regnbågs­färgad arbetsmiljö:

Ledningens stöd. Om eventuell kritik kommer är det viktigt att ledingen bemöter den och står upp för sina ideal.

Kunskap. För att framgångsrikt jobba för hbtq-inkludering krävs rätt kunskap.

Verksamhetsplaneringen måste innehålla ett mångfaldsperspektiv där alla inkluderas.

Mål och rutiner vid till exempel introduktioner och rekryteringar måste formuleras utifrån ett hbtq-perspektiv

Systematiskt arbetssätt. Mät, agera och följ upp arbetet för framtida händelser så du som arbetsgivare vet hur de ska hanteras.

Facklig samverkan är bra för att få ett bredare perspektiv

Vinnare av Unionens hbtq-pris:

2018: IBM

2017: Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet

2016: Nordic Choice Hotels

2015: Sensus Västra Sverige

2014: Ving Sverige AB

2013: Sodexo

2012: Systembolaget, Västerlånggatan Uddevalla

2011: AKzoNobel Surface Chemistry, Stenugnssund