Ekonomi.

2016-04-06 08:35

Nordea riskerar miljarder i böter

Nordea kan tvingas betala dryga böter om uppgifterna om förmedlingen av brevlådeföretag stämmer.

– Det kan vara frågan om 5-6 miljarder kronor, säger Christer Furustedt på Finansinspektionen.

Igår kallade Finansinspektionen till sig Nordeas högsta ledning som ett led i utredningen av uppgifterna om bankens förmedling av brevlådeföretag till förmögna kunder. Finansinspektionen följer också upp en tidigare utredning som förra året mynnade ut i att Nordea fick böta 50 miljoner kronor för att ha inte ha följt bestämmelserna om penningtvätt. Om det visar sig att banken brutit mot reglerna även beträffande de uppgifter som offentliggjordes i söndags riskerar banken betydligt högre bötesbelopp.


Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!


– Generellt sett så har straffavgifterna höjts. Hur mycket beror på bankens storlek, men det kan vara fråga om 5-6 miljarder kronor, sade Christer Furustedt, chef för tillsyn av stora banker på Finansinspektionen (FI) på en presskonferens.

”Det är skamligt”

Nordea tillbakavisar påståendet om att ha hjälpt kunder att smita från skatten. Statsminister Stefan Löfven är kritisk till att Nordea ens förekommer i de läckta Panamadokumenten.

– Jag tycket det är skamligt att de har varit inblandade i det här, säger han till TT.

Finansminister Magdalena Andersson säger till SVT att avslöjandet gör henne mer arg än förvånad och att Skatteverket fått extra resurser för att leta efter svenska pengar som gömts i skatteparadisen. Skatteverket hoppas få ta del av SVT:s material.

Även andra banker finns med

Enligt uppgifter i SVT förekommer flera av de andra svenska storbankerna, som Swedbank, Handelsbanken och Carnegie också i läckan, men inte alls i samma stora omfattning som Nordea.

– Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med dem ännu, säger Christer Furustedt.

Mellan 400 och 500 svenska medborgare och företag har varit kunder hos advokatbyrån Mossack Fonsecas i Panama som hjälpt till att gömma förmögenheter i skatteparadis.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter