Läkaren och gynekologen Hildur Hadenius berättar, för Apohems räkning, om vad man ska tänka på när det gäller intimvård. Hon rekommenderar CBD.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Nätapoteken växer så det knakar och allt fler köper sina läkemedel där. Men de är även frikostiga med hälsoråd som inte alltid är vetenskapligt förankrade. Ögonmask med lavendel för förlossningssmärta, cannabis för underlivet och energidryck till träningen.
Billigare än i butik, större sortiment och enkelt att få direkt i brevlådan gör att nätbeställningarna slår rekordnivåer. Men nätapotekens sajter innehåller inte bara värktabletter och nässprej. Här har communitys byggts upp med tips på allt från råd om hudvård till hur höstdepp ska kureras.
Bland de renodlade nätapoteken är Apotea störst. På andraplats kommer uppstickaren Meds, som länge frontades av artisten Måns Zelmerlöw, som också är delägare. På tredjeplats, men med ambitionen att ta sig upp på silverplats, finns Apohem, som nu förvärvat ett gigantiskt lager utanför Stockholm.
Sedan finns Apoteket hjärtat, Kronans apotek, Apoteket och Doz apotek som både har fysiska butiker och näthandel.
Det är uppstickarna Apohem och Meds som satsat hårdast på att erbjuda ett community på sina sajter med hälsotips, skönhetsråd och influencer-liknande personal som marknadsför smink och kosttillskott.
När influencertrender och skönhetstips ska samsas med råd om läkemedel, sjukdom och psykisk ohälsa hamnar nätapoteken ibland rätt fel.
• Ögonmask med lavendel för förlossningssmärta
Apohem har byggt upp det största communityn med farmaceuter, apoteker, psykologer och hudterapeuter som ger råd. Apohems farmaceut Michaela Skog tipsar om hur barnafödande ska stå ut med förlossningssmärtan. Ett av tipsen är ”bambumasker med tyngd”, exempelvis en ögonmask med lavendel eller en med pärlor. Dessa ska ha en lugnande effekt.
• Du blir sjuk utan kosttillskott
Kostillskott i form av olika vitaminer och mineraler är storsäljare på nätapoteken och i många fall låter det i apotekens säljtexter som att kunderna riskerar att bli sjuka eller få brister om de inte tar en mängd olika kosttillskott. Apoteket Meds skriver om mineralen magnesium att det behövs ”bibehålla normala funktioner i både kropp och knopp” och tipsar om en mängd olika produkter som innehåller magnesium. Inte förrän långt nere i den långa säljtexten nås kunden av budskapet att ”magnesiumbrist är väldigt ovanligt om du är fullt frisk i övrigt”. Enligt Livsmedelsverkets hemsida finns magnesium till och med i vårt dricksvatten och de skriver att ”magnesiumbrist är ytterst ovanligt”.
• Dra i dig en Nocco innan träning!
Enligt Apohems expert räcker vatten att dricka om du tränar kortare än 40 minuter. Men om du tränar längre än så rekommenderar de att man dricker en funktionsdryck eller vätskeersättning. ”Som tur är det lätt som en plätt att klicka hem funktionella drycker”, skriver Apohem och listar en mängd olika Nocco-drycker. ”Har du planerat att träna ett längre pass kan det även passa bra att dricka en funktionell dryck timmarna före.”
Men läkare varnar för att kombinera träning och energidrycker.
"Du ska inte träna med energidryck i kroppen", säger barnläkare Kajsa Kaiser, vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, till Aftonbladet.
– En massa koffein stör din vätskebalans och gör dig uttorkad.
Även Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet, uppmanar speciellt unga att vara försiktiga.
– Om man jämför energidrycker med skräpmat är energidrycker mycket värre. De är rena läkemedelsprodukter, med koffein och taurin. Ämnen som vi normalt inte tillför oss, säger hon till Aftonbladet.
• Kollagenbrist ger rynkor
Tillskott med kollagen är väldigt populärt och storsäljare på nätapoteken och en av Meds experter skriver att tecken på kollagenbrist är ”hudproblem som rynkor och slapp hud, ledvärk och stelhet samt skadat hår och svaga naglar”. Men det finns ”inget godkänt hälsopåstående om intag av kollagen” enligt Livsmedelsverket.
– Kollagen som man äter har ingen särskild inverkan på hälsan, säger Marina Heinonen, professor i kostens säkerhet vid Helsingfors universitet, till Hufvudstadsbladet.
• Cannabis för underlivet
Läkaren och gynekologen Hildur Hadenius berättar, för Apohems räkning, om vad man ska tänka på när det gäller intimvård. Hon rekommenderar CBD, ett ämne som utvinns ut cannabis, och finns i produkten Hemply balance. Enligt Hildur Hadenius och Apohem är ämnet bra för att ”CBD lyfter bland annat förmågan att njuta, slappna av, öppna upp och lindra obehag”. Och: ”Naturens magi!” Artikeln avslutas med:
”Psst! Namnen på produkterna är ljud och inte ord – ljud som kan komma när du använder dem. Prova gärna att humma lite när du stryker på oljan eller serumet. Via den tionde hjärnnerven, vagusnerven, gör ljud underverk för välmående i kroppen!"
• Vårdcentralen räcker inte!
Apoteket Hjärtat listar i en artikel i samarbete med hälsokontrollsföretaget Werlabs ”vanliga frågor” och en av dem är: ”Varför räcker det inte att gå till en vårdcentral?” Svaret är att ”din vårdcentral har inte som uppgift att ge dig alla tester och analyser du önskar” utan rekommendationen är att köpa Werlabs hälsokontroller genom olika blodprover och på så sätt får du ”full tillgång till detaljerad information och analys av dina resultat i din privata online-journal”.
• Lika många tecken på graviditet som det finns gravida
Det finns många tips till gravida på flera nätapoteks sajter. Apohems farmaceut Shanna Jalal slår fast att ”det finns lika många tecken på graviditet som det finns gravida”. Vårdguiden listar bara sex graviditetstecken.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.