Ekonomi.

2016-06-16 13:49
Aktiebolag och riskkapitalbolag ska inte få driva skolor, menar Lärarnas riksförbund.  Bild: Jessica Gow/TT
Aktiebolag och riskkapitalbolag ska inte få driva skolor, menar Lärarnas riksförbund.

Lärarfackets krav: Förbjud aktiebolag i skolan

Aktiebolag och riskkapitalbolag ska inte få driva skolor över huvud taget – oavsett vinst. Den linjen driver nu Lärarnas riksförbund efter ett beslut på fackföreningens kongress. Men Academedia, som börsnoterades igår och som driver 500 skolor, är inte bekymrade över fackets inställning till verksamhetsformen.

– Vi har inget ytterligare att tillägga i debatten, säger Kerstin Danasten, pressansvarig på riskkapitalbolaget EQT, som äger Academedia.

När riskkapitalbolag gör sitt intåg i skolvärlden sjunker resultaten och segregationen ökar. Det menar Lärarnas riksförbund, som länge haft en stor majoritet bland lärarna som medlemmar och som drivit på för att staten ska återta huvudansvaret för skolan. På kongressen 19–22 maj gick man ännu längre och beslutade att verka mot att helt förbjuda riskkapitalbolag och aktiebolag i skolan.

– De stora aktiebolagskolornas verksamhet bygger på att hålla nere personalkostnader genom lägre lärartäthet, lägre lärarlöner, lägre andel behöriga lärare, lägre tillgång på speciallärare, avsaknad av skolbibliotek etcetera, så att de på detta sätt kan ta ut vinst till sina ägare, skriver flera kongressdelegater från Stockholm stad och ledamöter i LR Stud i tidningen Skolvärlden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Lärarförbundet avvaktar

Det andra fackförbundet för lärare, Lärarförbundet, ställer sig dock försiktigt avvaktande angående riskkapitalbolag. Maria Rönn, förbundets 1:e vice ordförande, säger att det viktigaste inte är vem som driver en skola utan att kvaliteten är hög.

– Vår utgångspunkt är dock att vinstintresse aldrig får komma före elevernas rätt till undervisning av god kvalitet. Där vi ser kvalitetsbrister försöker vi påverka och då gör vi det utifrån elevernas rätt till god utbildning, det är den ingången vi har i frågan, inte vem som är huvudman, säger hon.

Frågan om staten i stället för privata företag och riskkapitalbolag ska ansvara för skolan har diskuterats länge inom Lärarnas riksförbund och 2014 gick man ut med att hela 70 procent av medlemmarna tycker att frågan var mycket angelägen. Även inom Lärarförbundet diskuteras frågan, men några planer på att klubba en liknande linje som LR har man inte.

– Vi har inget sådant beslut men det var också två år sedan vi hade kongress och jag kan inte säga något om vilka beslut vi tar i framtiden, men den här frågan kommer naturligtvis upp lite då och då, säger Maria Rönn.

Väntas bli vinstsuccé

Academedias börsnotering igår är omdebatterad och flera experter tror att det kommer bli en vinst-succé, vilket har lockat många småsparare. Under 2015 omsatte bolaget 8,1 miljarder kronor, en ökning från 6,3 miljarder året innan. Över 9 000 personer är anställda i koncernen, som växer stadigt genom ”återinvesteringar i verksamheten”.

– ”Återinvestera” gör ju redan de stora skolkoncernerna, men då för att expandera sina skolkoncerner och inte för att förbättra utbildningen. Det räcker inte att ställa krav på återinvestering av vinster eftersom företagen redan säger sig återinvestera vinsterna, skriver Lärarnas riksförbund vidare på Skolvärlden.

Det handlar istället om ett systemfel som måste åtgärdas, menar förbundet, vilket bland annat kräver att aktie- och riskkapitalbolag inte används som driftsformer för skolverksamhet.

Men att bara förbjuda riskkapitalbolag inom skolan är lättare sagt än gjort. Efter privatiseringen inom skolvärlden har friskolorna växt sig så stora att det inte går rent praktiskt att avveckla dem.

– Det skulle krävas noggranna utredningar och konsekvensanalyser. Det känns inte så sannolikt att det skulle ske, säger Maria Rönn.

Dagens ETC har försökt att nå både Academedia och ägarbolaget EQT. Båda har avböjt att kommentera.

Academedia

Academedia lanserar sig som ”norra Europas största utbildningsföretag” och ägs av riskkapitalbolaget EQT genom fonden EQT V.

Investerare i EQT V är bland andra Fjärde AP-fonden, Sjätte AP-fonden och Investor.

Academedia startades 1996 och 20 år senare, den 1 februari i år, tog man steget ut på den europeiska marknaden genom att köpa upp Joki som har åtta förskolor i München.