Hoppa till innehållet

Ekonomi

Kvinnor får inte vara med när oljejätten Aramco börsnoteras

I en klausul i prospektet står det i klartext att saudiska kvinnor undanbedes som möjliga investerare i oljejätten Aramco.
I en klausul i prospektet står det i klartext att saudiska kvinnor undanbedes som möjliga investerare i oljejätten Aramco. Bild: Bild: Amr Nabil/AP/TT / Hassan Ammar/AP/TT

Dagens ETC.

Inget annat bolag i världen drar in mer pengar än saudiska Aramco. Men ändå har internationella investerare varit skeptiska när delar av oljebolaget nu knoppas av. Nu hoppas regimen istället att saudiska medborgare ska vilja köpa in sig. Men bara män. Kvinnor är portförbjudna.

Det skulle bli världens största börsnotering när statliga oljejätten Aramco i två steg ska öppna uppemot fem procent av bolaget för externa investerare. Saudi­arabiens egen värdering är 20 000 miljarder kronor. Landet starke man Mohammed bin Salman hade hoppats att statskassan skulle få ett enormt tillskott, något som bland annat skulle användas till att bygga den nya megastaden Neom och garantera satsningar på omställning från fossila bränslen, lagom till att alla fyndigheter av fossila bränslen är utvunna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser