Ekonomi.

2019-11-27 09:30
 • I en klausul i prospektet står det i klartext att saudiska kvinnor undanbedes som möjliga investerare i oljejätten Aramco. Bild: Amr Nabil/AP/TT / Hassan Ammar/AP/TT
  I en klausul i prospektet står det i klartext att saudiska kvinnor undanbedes som möjliga investerare i oljejätten Aramco.
 • Drönarattackerna mot Aramcos anläggningar kan vara en av orsakerna till det svala intresset från investerare. Bild: Amr Nabil/AP/TT
  Drönarattackerna mot Aramcos anläggningar kan vara en av orsakerna till det svala intresset från investerare.
 • ”Saudi Aramco – snart på börsen” lyder budskapet på denna anslagstavla i Jiddah, Saudiarabien. Bild: Amr Nabil/AP/TT
  ”Saudi Aramco – snart på börsen” lyder budskapet på denna anslagstavla i Jiddah, Saudiarabien.
Puffetikett
Dagens ETC

Kvinnor får inte vara med när oljejätten Aramco börsnoteras

Inget annat bolag i världen drar in mer pengar än saudiska Aramco. Men ändå har internationella investerare varit skeptiska när delar av oljebolaget nu knoppas av.

Nu hoppas regimen istället att saudiska medborgare ska vilja köpa in sig. Men bara män. Kvinnor är portförbjudna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det skulle bli världens största börsnotering när statliga oljejätten Aramco i två steg ska öppna uppemot fem procent av bolaget för externa investerare. Saudi­arabiens egen värdering är 20 000 miljarder kronor. Landet starke man Mohammed bin Salman hade hoppats att statskassan skulle få ett enormt tillskott, något som bland annat skulle användas till att bygga den nya megastaden Neom och garantera satsningar på omställning från fossila bränslen, lagom till att alla fyndigheter av fossila bränslen är utvunna.

Men intresset har uppenbarligen varit svalare än vad han räknat med.

Journalistmord försvårar

Från saudierna kommer ständiga kommunikéer om hur miljarderna strömmar in lagom tills tidsfristerna närmar sig: 28 nov­ember för privata investerare och 4 december för institutioner. Men faktum är att Aramco tvingats ställa in presentationer i USA, Europa och Japan. Istället har man försökt att bearbeta aktörer i Ryssland och Kina. Även det verkar ha gått sämre än förväntat.

Det finns flera orsaker. En avgörande är att kopplingarna mellan bin Salman och mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som styckades på konsulatet i Istanbul medan hans flickvän förgäves väntade utanför. En annan är att drönarattacker mot Aramcos anläggningar visat hur sårbart bolaget är – och hur det inte kan skiljas från hur Saudiarabien agerar i sitt närområde, inte bara i Jemen. En tredje är att investerare ser ökande risker med att gå in i fossilt bolag.

Planen är nu istället att Aramco ska bearbeta saudiska medborgare.

”Dömd på förhand”

En seger för den globala klimatkampen, menar Yossi Cadan på organisationen 350.org:

– Det här visar att Aramcos plan var dömd på förhand.

– Med de förödande klimat­effekter vi ser över hela världen, på daglig basis, börjar investerare att vakna och inse sin roll, att de antingen kan accelerera eller bromsa krisen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För att övertyga investerare har saudierna till och med ­lovat att Aramco med start ­nästa år ska ge en årligt utdelning på mer än 700 miljarder kronor.

Men nu är det ändå hemma­marknaden som ska frigöra kapital åt regimen.

Banker vill inte svara

Här i Sverige har flera av AP-fonderna uppget att de inte alls är intresserade av Aramco. Men det gäller inte för samtliga. Andra AP-fonden har placerat i Aramco, cirka 30 miljoner i företagsobligationer. Något som har kritiserats, främst ur hållbarhetsperspektiv.

Men det finns en annan försvårande omständighet för Aramco, som ligger djupt ­inbäddad i finstilt text i det mer än 600 sidor långa prospektet. Och just detta blir väldigt aktuellt när saudierna själva ska finansiera privat­iseringen.

Dagens ETC har granskat prospektet som gått ut till investerare. Där exkluderas saudiska kvinnor helt från att delta i ­affären. Enda undantaget är om en kvinna tidigare varit gift med en icke-saudier och har minderåriga barn som hon då kan teckna sig för, i egenskap av vårdnadshavare. Varning utfärdas för överträdelser.

Är det här känt bland internationella investerare?

Dagens ETC har frågat flera av de dussintals aktörer som har hjälpt Aramco planera för noteringen. Men ingen av dem – Bank of America, BNP ­Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, Santander och Société Générale – har gått med på att ge en kommentar.

Inte heller Aramco har återkommit.

”Upprätthåller systemet”

Däremot har Dagens ETC talat med en källa som som har mycket god insyn i Neom-projektet, särskilt då kontakten som skett mellan saudierna och investerare.

– Alla känner naturligtvis till hur saudierna behandlar kvinnor. Men jag har aldrig suttit i ett möte där någon faktiskt villkorar sina pengar med att kvinnor inte ska diskrimineras i projektet. Jag är övertygad om att det här även gäller för Aramco. Alla vet. Men ingen bryr sig så länge det flyger under radarn, säger källan.

Aramco har senaste åren haft hög svansföring vad gäller jämställdhet. Man vill att varu­märket ska signalera det nya Saudiarabien, som blickar mot framtiden snarare än mot gamla traditioner. I prospektet skryter Aramco om att 4,7 ­procent av de anställda är kvinnor. Och på senaste internationella kvinnodagen gjorde bolagets vd Amin H Nasser ett utspel, direkt till dessa anställda:

– Jag är helt säker på att vi kan göra skillnad vad gäller mångfald på arbetsmarknaden.

– Jag vill särskilt uppmärksamma de många talangfulla och kapabla kvinnorna från Aramco. Tack för allt ni gör för bolaget.

Kvinnor gör Aramco bättre, sa vd:n.

Men de kan inte bli delägare.

– Varje investering i Saudi­arabien hjälper till att upprätthålla systemet, säger Dagens ETC:s källa.

– I fallet Aramco är det inte ens för spekulation, det står ju klart och tydligt.

Aramco

Aramco står för Arabian American Oil Company.

Upprinnelsen till bildandet av Saudi Aramco var det tillstånd att exploa­tera oljetillgångar i Saudiarabien som nuvarande Chevrons föregångare fick 1933.

Den saudiska staten övertog ägandet från amerikanska intressen stegvis under åren 1973–80.

Redan för tre år sedan meddelade den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman att Saudi Aramcos aktier ska börja handlas på börsen i huvudstaden Riyad. Men därefter har planerna skjutits på framtiden flera gånger.