Ekonomi.

2017-11-30 16:00
David Koch (bilden) har tillsammans med sin bror Charles Koch genom ekonomiska bidrag hjälpt mediekoncernen Meredith att köpa upp det anrika förlaget Time Inc. Bild: Phelan M. Ebenhack/AP,  Richard Drew/AP
David Koch (bilden) har tillsammans med sin bror Charles Koch genom ekonomiska bidrag hjälpt mediekoncernen Meredith att köpa upp det anrika förlaget Time Inc.

Konservativa Koch-bröderna köper Time

I en jätteaffär värd 65 miljarder köper konservativa Koch-bröderna in sig i anrika förlaget Time Inc. Frågan är vad de kommer att kräva som motprestation.
”Jag befarar att de vill växla in det mot att våra tidskrifter ska fungera som propagandacentral”, säger en journalist.

De amerikanska bröderna Koch, Charles och David, har engagerat sig och investerat stora belopp för att motarbeta politik som försöker hantera klimatproblemet.

Utöver det har de slussat medel till andra kampanjer, exempelvis riktade mot fackförbund. Allt detta finansieras av brödernas företagsgrupp: Koch industries, värderad till nära 1 000 miljarder kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


På söndagen kom nyheten att kapital från Koch industries hjälper till att finansiera uppköpet av anrika förlaget Time Inc, som omfattar bland annat tidskrifter som Time, Fortune och People.

Formellt är den nya ägaren mediekoncernen Meredith, men affären – på cirka 65 miljarder kronor – kommer till stånd tack vare att Koch skjutit till pengar.

”Påverka innehållet”

Frågan är vad de kommer kräva i gengäld? Den frågan ställdes till ledningen på Time när personalen under måndagen informerades. Tonläget var bitvis mycket fränt, berättar anställda som närvarade.

– Koch är politiska aktörer. Nu köper de en verksamhet som sysslar med journalistik. Vi vill naturligtvis veta om de kommer att försöka påverka innehållet, inte minst inför nästa presidentval, säger en journalist som inte vill framträda med namn.

Det är ingen nyhet att Time Inc haft stora ekonomiska bekymmer. Att företaget skulle säljas var väntat. Men det kommer som en överraskning att köparen är Meredith, vars verksamhet i övrigt skiljer sig kraftigt åt från de titlar som Time Inc ger ut. Att dessutom Koch är inblandade är mycket kontroversiellt.

Satsar miljarder

– De har gått in med drygt fem miljarder kronor. Jag befarar att de vill växla in det mot att våra tidskrifter ska fungera som propagandacentral för deras agenda som i många fall är extrem. Ska vi skriva artiklar som förnekar global uppvärmning? säger samma journalist.

Meredith har meddelat att Koch inte kommer att påverka redaktionernas arbete, men det löftet fäster inte.

– Det blev uppenbart på stormötet. Ingen litar på det där. Jag vet att jag inte tänker låta dem utnyttja mig för sina syften. Det gäller även för många av mina kollegor. Jag hade känt likadant om jag faktiskt sympatiserade med deras åsikter.