Ekonomi.

2020-10-09 11:16
Humanas vd Rasmus Nerman. Foto: Humana Press
Humanas vd Rasmus Nerman.
Puffetikett
Dagens ETC

Humana svarar: ”Såld fastighet ökade vinsten”

Omsorgsjätten Humana är en av de fyra välfärdskoncernerna som ökat vinsterna under pandemin, visade Dagens ETC förra veckan i en granskning. Bolaget meddelade då att man bojkottar Dagens ETC. Men nu har presschefen ändå mejlat några kommentarer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt Humana har Dagens ETC tidigare ”medvetet spridit felaktigheter om Humana och vägrat rätta detta”. Det är grunden till att bolagets bojkott, enligt presschef Patrik Silverudd – som inte kunde förklara vilken artikel bolaget ogillar.

Men efter att vi publicerat artikeln om att välfärdsbolagens direktörer får miljonbonusar och att rekordsummor delas ut till aktieägarna, ändrades tonläget.

”Jag vill också be om ursäkt för att svaret kommer sent och vill understryka att det aldrig varit vår avsikt att inte svara”, mejlar Patrik Silverudd.

”Högre kostnader”

Fyra av de fem största välfärdsjättarna ökade vinsten under det första halvåret 2020. För Humana innebar det mer än en fördubbling av vinsten, från 42 till 103 miljoner. Enligt mejlet från Patrik Silverudd förklaras ökning av ”en reavinst från en fastighetsförsäljning och av att fjolårets resultat var lägre på grund av kostnader för en ny verksamhet i Finland”.

De har haft ”högre kostnader för sjukfrånvaro och högre kostnader för skyddsutrustning än normalt”.  Men, skriver Patrik Silverudd: ”Dessa merkostnader för pandemin har dock i stor utsträckning kompenserats av statliga stöd, vilket gör att netto blev resultateffekten av pandemin första halvåret 2020 nära noll kronor.”

Inget besked om bonus

Vd Rasmus Nerman har 5,1 miljoner kronor i ersättning (inklusive pension) och enligt Humana är den höga lönen motiverad.

”Det är styrelsen som sätter vd:s lön, som ska vara marknadsmässig och relaterad till det ansvar han som vd uppbär”, mejlar Patrik Silverudd.

Men bolaget kan i dagsläget inte svara på om vd får bonus nästa år, inte heller hur mycket de kommer dela ut till sina aktieägare.