Hoppa till innehållet

Ekonomi

”Höj skatten på kapital och fastigheter”

Spencer Bastani, docent i nationalekonomi, Linnéuniversitetet Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, Lunds universitet Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning och gästprofessor, Sorbonne.
Spencer Bastani, docent i nationalekonomi, Linnéuniversitetet Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, Lunds universitet Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning och gästprofessor, Sorbonne. Bild: BILD: Allan Seppa

Dagens ETC.

Att växla från skatt på höga inkomster till skatt på kapital. Det var ett av förslagen i en ny forskningsrapport, som presenterades under onsdagen. Fastighetskatten borde också återinföras för att stoppa orättvisan att de med dyrast hus idag betalar minst i skatt, menar tre nationalekonomer.

För att få ett effektivare skattesystem som ger bättre drivkrafter och en rättvis omfördelning borde skatten på kapital och fastigheter höjas och skatter på höga inkomster sänkas. Det var några av förslagen i den årliga rapporten från tankesmedjan SNS konjunkturråd. Dagens fastighetsskatt borde reformeras, och en ny arvsskatt kan också bli aktuell, menar rapportförfattarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser