Ekonomi.

2018-04-12 15:45
  • Bild: David Goldman/AP/TT

Grön el slår ut kolet

Kostnaderna för att framställa sol- och vindel fortsätter att minska kraftigt och om bara några år kommer kolkraft att vara för dyrt – i hela världen.

Det visar en ny studie från Bloomberg New Energy Finance.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Genom att räkna ihop alla kostnader för olika energislag, inkluderat investeringar, kostnader för underhåll, drift och ta med effektivitetlivstid för anläggningarna, har finansskriften Bloomberg New Energy Finance (BNEF) jämfört hur kostnaden för olika energislag utvecklats det senaste året. Och även om utvecklingen vid det här laget är känd så är resultatet ändå överraskande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I rapporten skriver man att den ”spektakulära” minskningen av kostnader för sol- och vindkraft nu gör att kolet snart får se sitt herravälde besegrat. Sedan 2009 har man analyserat kostnader för olika energislag, och nu ser man att konkurrensen mellan investerare och utvecklare av ny energi har kunnat pressa priserna rejält.

– Tack vare den alltmer effektiva tekniken ser vi rekordlåga priser på vind- och solel, och att rekorden slås gång på gång. Det har stora effekter och kommer att förändra uppfattningen om den här energin, säger Seb Henbest, som är chef för BNEF i Europa, Mellanöstern och Afrika i rapporten.

Batterierna inkräktar

Det är framför allt utvecklingen för effektiva batterier, och därmed möjligheten att lagra energi och ge en mer stabil och hållbar elförsörjning, som på allvar kommer att utmana det fossilberoende energisystemet. Sedan 2010 har kostnaderna sjunkit med 79 procent för lithium­jonbatterier, enligt rapporten. Och även om vissa kol- och gasanläggningar kommer att finnas kvar i många år så är förutsättningarna nu förändrade:

”Den ekonomiska situationen för att bygga ny kol- och gaskapacitet faller sönder när batterierna börjar inkräkta på flexibiliteten och de maximerade vinsterna som fossil energi tidigare haft”, säger Elena Giannakopoulou, ekonomichef på BNEF, i rapporten.

Situationen för investeringar på energimarknaden är nu känd av i princip alla inom sektorn, och det har lett till att det i princip inte investeras alls i ny fossil energi, åtminstone inte i Europa och väst, konstaterar Ingvar Matsson, doktor i fysik, som följt energimarknaden länge.

– I vår del av världen, i Europa och i USA, är nybyggnationstakten av fossilkraft väldigt låg i dagsläget. Även om den totala kapaciteten domineras av sådan energi består nytillskottet av vind och sol. Marknaden läser in en klart högre risk att investera i ny fossilkraft. I min värld är det knappt något som förekommer längre, säger Ingvar Matsson.

Styr om investeringar

Men i andra delar av världen, i Kina och Indien, är man inbyggda i ett fossilberoende energisystem där det kan ta lång tid att ställa om. Av politiska skäl kan den omställningen gå trögt, menar Ingvar Matsson.

Många större energibolag äger tillgångar i olika sorters elproduktion, både fossil och förnybar, och kan därför styra om sina investeringar till det som nu är lönsamt. Och ur ett strikt företagsekonomiskt perspektiv kommer aktörerna troligtvis att tvingas göra det allt snabbare, enligt Ingvar Matsson.

– Då bygger naturligtvis bolagen ny kapacitet för att möta marknadens efterfrågan med hjälp av de här alternativa energikällorna, säger han.

Förutom den snabba tekniska utvecklingen så finns det ett politiskt tryck och en opinion som driver på i klimatfrågan.

– Även om den utvecklingen bromsats upp en del med Trump-administrationen, så finns det starka policy- och regelförändringar i bakgrunden, så det är ingen slump att de här energikällorna blivit billigare. De flesta är övertygade om att den här trenden kommer att fortsätta, säger Ingvar Matsson.