Hoppa till innehållet

Ekonomi

”Fritt fram för myndigheter att diskriminera döva”

Södertörns högskola kom fram till att Richard Sahlin var den mest kvalificerade sökanden, men efter att ha beräknat att kostnaden för teckenspråkstolkar skulle landa på en halv miljon kronor om året nekades han  tjänsten.
Södertörns högskola kom fram till att Richard Sahlin var den mest kvalificerade sökanden, men efter att ha beräknat att kostnaden för teckenspråkstolkar skulle landa på en halv miljon kronor om året nekades han tjänsten. Bild: Bild: Maja Suslin

Dagens ETC.

En dom i AD ger Södertörns högskola rätt att neka en döv jurist anställning, med hänvisning till att det skulle bli för dyrt. Det innebär att myndigheter får diskriminera tolkanvändare, menar Sveriges dövas riksförbund. Nu ska Richard Sahlin, som nekades tjänsten, driva saken vidare till FN:s funktionshinderkommitté.

Richard Sahlin är jurist. Han är också döv sedan födseln, men tog tidigt sikte på en akademisk bana. Under 2004 blev han Sveriges första döva jurist med en doktorsexamen, och har arbetat vid både Örebro och Stockholms universitet. Men Richard Sahlin har haft svårt att få en fast tjänst – redan 2008 fick han veta av en arbetsgivare att det skulle bli ”för dyrt” att anställa en döv forskare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser