Hoppa till innehållet

Ekonomi

Forskare: Skrotad ebo-lag hjälper inte integrationen

”Vägen in på arbetsmarknaden går nästan alltid via kontaktnät”, menar nationalekonomen Henrik Andersson, som därför är tveksam till om skrotandet av ebo-lagen kommer ha några effekter på integrationen.
”Vägen in på arbetsmarknaden går nästan alltid via kontaktnät”, menar nationalekonomen Henrik Andersson, som därför är tveksam till om skrotandet av ebo-lagen kommer ha några effekter på integrationen. Bild: Uppsala universitet

Dagens ETC.

Regeringen vill skrota ebo-­lagen för att främja integrationen. Men det är osäkert om det får någon effekt, säger de nationalekonomer Dagens ETC talat med.”När det gäller just arbetsmarknadseffekterna så tror jag inte man ska förvänta sig så mycket”, säger national­ekonomen Henrik Andersson.

Regeringen har gjort klart att man vill avveckla den så kallade ebo-lagen. Sedan 1994 har det varit möjligt för asylsökande att välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och i stället ordna med boende på egen hand, utan att förlora rätten till dagersättning under tiden då deras asylärende prövas. Syftet med att skrota rätten att bosätta sig var man vill påstås vara att minska segregationen och ojämlikheten. Något som regeringen framhåller som en av sina viktigaste prioriteringar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser