Ekonomi.

2019-10-09 16:14
”Jag tror de får svårt att få igenom alla förändringar på den tiden och förhoppningsvis monterar man inte ner allt för mycket utan inser att vi behövs”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.  Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
”Jag tror de får svårt att få igenom alla förändringar på den tiden och förhoppningsvis monterar man inte ner allt för mycket utan inser att vi behövs”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Puffetikett
Dagens ETC

Facket varnar när Arbetsförmedlingen skär ner

Arbetsförmedlingens nedskärning fortsätter att förhandlas och nu varnar fackförbundet ST för att medlemmarna kan drabbas av den så kallade 12-timmarsregeln som innebär att de omplaceras till ett kontor två timmar från hemmet.

”En hel del personer kommer att drabbas”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Totalt kommer 127 kontor att försvinna och ST har redan inlett förhandlingen om stängningen av kontoret i Piteå. Just Norrland är ett av områdena där det kan bli väldigt långa avstånd från de anställda som enligt turordningsregler kommer förflyttas i stället för att sägas upp.

– Regeln är uppbyggd så att man räknar åtta timmars arbetsdag och två timmars restid till jobb, men det är ju svårt att bedöma hur rimligt det är. Har man inga barn kanske det funkar, men med småbarn är det kämpigare. Dessutom känns det ju alltid tuffare om man blir tvingad att pendla, säger Fredrik Andersson.

Oklart hur många som drabbas

Förhandlingarna mellan ST och arbetsgivaren kommer att pågå över hela nästa år och det är först när man gått igenom alla orter som man kommer ha en bild av hur många som drabbas. Tidningen Arbetet var först med att lyfta problemet och till tidningen har Arbetsförmedlingens HR-avdelning lämnat ett svar där man inte ser problemen som facken målar upp.

– Jag tycker det är ett stort problem för varje individ som drabbas men även för myndigheten i stort. Det blir en oro och obalans i verksamheten med så många nedläggningar och förflyttningar. Det är också tråkigt att det är vi själva som sätter oss i den situationen eftersom det är myndigheten själv som bestämt att vi ska lägga ner kontoren. Det hade varit lättare att förstå om det handlade om budgetläget till exempel, säger Fredrik Andersson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Arbetsförmedlingen säger också att färre kontor inte per automatik innebär försämrade möjligheter att erbjuda stöd till de som har behov av det, vad tycker du om det?

– Det är ju ett enkelt sätt att se på det. Jag menar att om man finns där folk finns är så är det lättare att få kontakt och lättare för arbetsförmedlarna att känna till kunderna. Man har också bättre koll på företag. Den delen förstår jag inte alls.

Hur tror du att arbetsförmedlingen kommer se ut 2021, efter förhandlingarna?

– Svårt att säga. På något sätt tror jag att tidsplanen är orealistisk. Jag tror de får svårt att få igenom alla förändringar på den tiden och förhoppningsvis monterar man inte ner allt för mycket utan inser att vi behövs. Jag tror att man kommer till sans och inser att det inte var så som man trodde, att det var en drömbild från vissa partier om hur arbetsförmedlingen ska fungera.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nedmonteringen av Arbetsförmedlingen

127 kontor ska läggas ner.

3 500 anställda väntas försvinna till årsskiftet.

Att ”reformera Arbetsförmedlingen i grunden” var en av
punkterna i M och Kd:s budget som antogs för år 2019.