Många förvånade
Hans Vestberg har samtidigt kritiserats för att inte kunna höja Ericssons vinster eller börsvärde. Många är trots det förvånade att han fick gå just nu, en knapp vecka efter att företaget presenterade ett försäljningsfall på elva procent och ett sparpaket på 18 miljarder kronor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det har varit uppenbart att han kommer att få gå, men det är väldigt konstigt att det kommer just nu och utan att de har en färdig ersättare. Det kan vara kopplat till rapporten och sparpaketet, kanske ville han inte att det sista han gjorde under sina år hos Ericsson skulle vara att avskeda tusentals människor, säger Birgitta Forsberg, ekonomijournalist för DN.
Har detta någonting med kontroverserna kring företagets höga bonusar att göra?
– Nej, handlade det om bonusar så hade styrelseordföranden varit tvungen att gå, det är ju styrelsen som godkänner sådant.
Ingen ändring på kort sikt
Även inom företaget är många förvånade över hur Hans Vestbergs avgång har skötts.
– Det är väldigt förvånande att han får gå så snabbt, säger John Agefjäll, klubbordförande i Unionen på Ericsson i Linköping, till Dagens ETC.
Är det här ett positivt besked, tycker du?
– Det är väldigt svårt att säga. Initialt ser det ju ut som ett krafttag för att ändra företagets inriktning, men just nu är det väldigt svårt att se hur den kan ändras.
Sparpaketet som presenterades i förra veckan kommer att stå fast och bolagets vice vd Jan Frykhammar tar tillfälligt över som vd. John Agefjäll tror inte på några egentliga skillnader på kort sikt, den ovisshet och oro som finns hos hans kollegor på arbetsplatsen varken ökar eller avtar.
– På kort sikt blir det ingen ändring för oss anställda. Skutan kommer att drivas i samma riktning, i alla fall till att börja med. De viktigaste signalerna om framtiden kommer att skickas när Ericssons styrelse och ledning väljer en ny vd, någonting som kan ta flera månader.
– Jag skulle önska en chef med teknisk bakgrund, jag tycker att det är viktigt att den kunskapen finns i högsta ledningen. Nu är både Hans Vestberg och Jan Frykhammar snarare ekonomer, säger John Agefjäll.
– Man måste våga satsa framåt mer, göra någonting lite oväntat utifrån vad marknaden tycker och tänker. Våga stå emot marknaden och satsa långsiktigt, helt enkelt.
Måste komma inifrån
Enligt Birgitta Forsberg är det många som vill se en chef med ingenjörsbakgrund och att den framtida vd:n måste komma inifrån Ericsson, eftersom det är ett så komplext företag att sätta sig in i.
– Frågan är bara vad den personen ska göra. Hans Vestberg har fått kritik från många håll, men få har föreslagit nya strategier. Ericsson är inget krisbolag, det är ett företag som gör vinst, men de har inte lyckats hitta det stora nya och det är illavarslande att vinsten sjunker då fort som den gör.
Så mycket har ledningen kostat
Sedan 2009 har kostnaderna för lön, bonus och pension till ledningen ökat betydligt – från 173 miljoner kronor för 15 personer, till 270 miljoner för 14 personer. Totalt har ledningsgruppen kostat Ericsson 1,3 miljarder kronor sedan 2010, då Hans Vestberg tog över som vd.
Kostnader för Hans Vestberg själv sedan 2010: 265 miljoner kronor.
Leif Johansson, styrelseordförande i Ericsson, fick 4,4 miljoner kronor i ersättning 2015 – det är bland den högsta ersättningen av alla svenska styrelseordföranden.
Kostnader för ledningens resor med privatjet sedan 2010: 300 miljoner kronor (50 miljoner per år).
4,5 miljoner kronor – ungefär så mycket kostar det för Hans Vestberg att flyga tur och retur till Riga, eftersom kostanden per flygtimme för Ericssons flygplan Falcon 7X är 250 000 kronor per timme.