Ekonomi.

2016-09-01 17:00
Sveriges bytesbalans har sedan mitten av 90-talet varit positiv. Det kan tyckas bra, men faktum är att det enligt författarna gör dig fattigare. Källa: SCB
Sveriges bytesbalans har sedan mitten av 90-talet varit positiv. Det kan tyckas bra, men faktum är att det enligt författarna gör dig fattigare.

Exporten gör dig fattigare

Politiker fortsätter att prata om export som en succé och om exportframgångar som ett sätt att rädda jobb. Det stämmer inte. Sverige som nation blir inte rikare av exporten, tvärtom skulle landet varit mycket rikare om vi istället hade bytesbalans, skriver Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige har ett problem. Landet exporterar nämligen mycket mer än det importerar. Det här kallas handelsöverskott och syns i diagram som stora jättestaplar där Sverige sen krispolitiken 1994 har haft enorma överskott i handel med utlandet.

Vi säljer för mycket mer än vi importerar.

Det här gör Sverige till ett fattigare land och dig som löntagare till en förlorare.

Ändå fortsätter politiken att prata om export som en succé och om exportframgångar som ett sätt att rädda jobb.

Det stämmer inte.

Sverige som nation blir inte rikare av exporten, tvärtom skulle landet som helhet varit mycket rikare om vi istället hade en balans.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Dopad export

Svensk export är mycket högre än svensk import av den enkla anledningen att vi dopar svenska företag. Det sker på två sätt.

Dels jobbar riksbanken med att pressa ner kronans värde hela tiden. Med minusränta ser man till att utländsk valuta inte köper svenska statsobligationer eller växlas mot svenska kronor, kronan faller och exportföretagen kan då konkurrera med lägre priser jämfört med andra valutor. Om riksbanken tror att kronan ändå stärks kan man sänka den genom att själv köpa upp företagsobligationer och statsobligationer så att det helt enkelt finns mindre placeringar att göra. När riksbanken gör det så skapar den nya pengar och mer pengar ska innebära lägre värde på kronan.

Hittills har det här fungerat. Svensk krona ligger kraftigt undervärderad mot euro och dollar.

Om valutamarknaden fungerade skulle istället ett land med hög export automatiskt få en allt starkare valuta. Det händer inte i Sverige.

Låga löner

Samtidigt pressas de svenska lön­erna ner genom att minusräntan leder till nästan inga löneökningar alls. Svenska exportföretag får fördelar genom att lönerna inte räknas utifrån värdet på det man producerar (som ju uppenbarligen säljer bra) utan utifrån idén om att låg inflation ska ge låga löne­ökningar.

Men eftersom kronan pressas ner betyder det i praktiken att svenska löntagare får allt sämre betalt för sitt jobb.

Minskad import

Ett enkelt sätt att se det är att importen är lägre än exporten. Svenska löntagare har sämre resurser än man borde ha och kan därmed köpa mindre importerade tjänster eller varor jämfört med vad man får för exporterade varor och tjänster.

Du får mindre för dina lönepengar helt enkelt.

En stigande krona betyder på samma sätt stigande löner vilket brukar innebära att löntagare bli större importörer.

Men exportöverskottet påverkar även offentlig konsumtion negativt.

Sänkt skatteinkomst

När löner pressas ner genom att kronan pressas ner så betyder det att offentlig sektor får mindre skatteinkomster. Löner ger mer i skatt än bolagsvinster, som nästan inte ger något alls från de stora företagen. Att ett land exporterar mycket och får starka exportföretag betyder alltså inte att det gemensamma får mer om exportframgångarna beror på sänkt valuta och nedpressade löner. Trots enorma överskott i bytesbalansen kan en nedskärning och sparpolitik fortsätta, vilket svensk ekonomi sen 1995 är ett utmärkt exempel på.

”Framgången” för nationen i ”exporttävlingen” är ingen framgång för välfärden och tryggheten.

Däremot för de stora exportföretagen.

Läs vidare på nästa sida: Export ska betala import