Ekonomi.

2017-03-27 12:10
Deutsche Bank är en av de banker vars vinster bokfördes i skatteparadis. Bild: Michael Probst/AP
Deutsche Bank är en av de banker vars vinster bokfördes i skatteparadis.

En fjärdedel av bankernas vinster bokförs i skatteparadis

En ny rapport från Oxfam visar att de europeiska storbankerna förlägger en stor del av sin vinst i länder med låg skatt. I vissa fall har bankerna inte ens några anställda på sina kontor i skatteparadisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svenska storbanken Nordea har hotat att lämna Sverige efter att regeringen flaggat för höjd bankavgift. Detta trots att de svenska bankerna gjort stora vinster den senaste tiden. Men Nordea är inte den enda banken som försöker undkomma att betala skatt i det land som de verkar.

 

I en rapport från Oxfam och Fair Finance Guide påvisas nu att så mycket som 26 procent av de europeiska storbankernas vinster sker i skatteparadis. Detta samtidigt som bara sju procent av bankernas anställda jobbar i länderna med exceptionellt låga skattesatser. 

I vissa fall har bankerna inte ens några anställda på sina kontor i skatteparadisen. Exempelvis gjorde den franska banken BNP Paribas 134 miljoner skattefri vinst på Caymanöarna utan att ha en enda anställd där.

”Berövar länder”

Dessutom brukar bankerna bokföra förluster på andra ställen än i skatteparadisen samtidigt som de gör stora vinster där. Ett exempel är den tyska storbanken Deutsche Bank som gjorde 2 miljarder i vinst i skatteparadis men förluster eller låga vinster på alla andra ställen. 

– Bankerna överanvänder skatteparadis. Hur kan de göra så stora vinster med så lite personal? säger rapportens författare Manon Aubry till TT. 

De som drabbas hårdast är de fattigaste länder, pekar Oxfam på i sin rapport. De fattiga länderna förlorar, enligt beräkningar, 90 miljarder varje år. Det skulle, enligt Oxfam, räcka för att bekosta skolgång för 124 miljoner barn och finansiera sjukvårdsinsatser som skulle rädda livet på minst sex miljoner barn. 

– Skattefusk berövar länder i Europa och utvecklingsländer pengarna de behöver för att betala för läkare, lärare och sjukvårdspersonal, säger Manon Aubry i Oxfams pressmeddelande. 

Skarp kritik

Oxfam riktar nu skarp kritik mot EU:s nya förslag till lagstiftning med högre transparenskrav för storföretag, som de anser vara bristfällig. 

Bland annat är den begränsad till företag med en omsättning på över 750 miljoner, vilket gör att 90 procent av alla multinationella företag inte omfattas av lagen.

– EU:s transparensregler har börjat öppna upp den ruttna världen av storföretagens beskattning. De lagarna måste nu utökas till att omfatta alla stora företag i alla länder där de arbetar. Det kommer underlätta för alla länder att se om bolagen betalar sin andel eller inte, slår Manon Aubry fast.

Detta kostar bankernas skatteplanering

Bankerna gör 25 miljarder i vinst i skatteparadis.

Av varje 100 euro som banker omsätter i skatteparadis går 42 euro i vinst. Motsvarande siffra i andra länder är 19 euro.

2015 hade europeiska banker 628 miljoner euro i vinst i länder där de hade noll anställda.

Luxemburg och Irland är de två länderna som bankerna föredrar. Där skapas 29 procent av bankvinsterna i skatteparadis.