Hoppa till innehållet

Ekonomi

”En allvarlig olycka är en tidsfråga”

Johnny Naderus, fackligt politiskt ansvarig på Sekos banklubb i Stockholm, och  Alexander Koliopanos, vice ordförande för banklubben. ”Jag förstår att folk är förbannade över att tågen inte kommer. Sedan avregleringen åker jag inte tåg själv längre”
Johnny Naderus, fackligt politiskt ansvarig på Sekos banklubb i Stockholm, och Alexander Koliopanos, vice ordförande för banklubben. ”Jag förstår att folk är förbannade över att tågen inte kommer. Sedan avregleringen åker jag inte tåg själv längre” Bild: Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC.

Samtidigt som regeringen påstår att de gör enorma investeringar i infrastruktur och järnvägar kommer en ny forskningsrapport fram till det motsatta. Facket menar att järnvägsunderhållet är så eftersatt att det bara är en tidsfråga innan det inträffar en allvarlig olycka. ”Det är inte frågan om, utan när en allvarlig olycka kommer att inträffa”, säger Alexander Koliopanos, fackligt förtroendevald järnvägsarbetare.

De statliga satsningarna på infrastruktur och järnväg har minskat med 25 procent sedan 1990. Det visar den nya rapporten Under falsk flagg, som släpptes av Arena idé i förra veckan. Samtidigt hävdar regeringen att den prioriterar investeringar i infrastruktur och järnvägsunderhåll högre än någonsin. Enligt den färska rapporten från Arena idé går den ekvationen enbart ihop till följd av att Finansdepartementet har trixat med statistiken. Främst genom att räkna på löpande i stället för fasta priser får man det att framstå som att man investerar mer än vad som tidigare gjorts.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00