Hoppa till innehållet

Ekonomi

Din pension kan sänkas – av den låga räntan

Bild: Foto: TT-bild

Dagens ETC.

Just nu får du 0,00 procent i ränta på dina sparande, om du sparar hos någon storbank. De låga räntorna kan också drabba pensionerna, både av låg avkastning och av mer riskabla placeringar i aktier.

0,00 procent i ränta får du just nu om du vill spara pengar i valfri storbank. Och det är inte bara sparkapital och semesterkassan som påverkas av de låga räntorna. De tusentals miljarder i pensionspengar som svenska folket gnatat ihop är till stora delar investerat i räntebärande papper och obligationer, och på lång sikt kan lågräntan bli för­ödande för  pensionerna.

Den viktigaste delen av våra pensioner, som påverkas mest av ränteläget, är tjänstepensionen. Den förvaltas till största del av de så kallade livbolagen, till exempel Skandia, Alecta och AMF. I snitt 40 procent av pengarna där är placerade i räntebärande papper.

Den traditionella typen av pensionsförsäkring har, till skillnad från en fondförsäkring, en garanterad avkastning som fastställs när försäkringen tecknas. Men när räntan är låg kan inte livbolagen räkna med riskfria investeringar som ändå ger hyffsad avkastning.

Det gör att garantin sjunker i takt med räntan. Just nu ger de flesta stora pensionsbolag mycket riktigt nära noll procent i garanterad ränta på de insatta tjänstepensionerna i den traditionella försäkringen.

Men utöver det blir det oftast en avkastning ändå eftersom en del av pengarna är investerade i aktier eller fastigheter.

Annika Creutzer är journalist och ekonom med inriktning på pensioner och konsumentrådgiving. Hon menar att hur oroliga vi ska vara beror på hur aktiva vi varit hittills i pensionsvalet.

– Om du inte gjort något val så är det proffsen på pensionsbolagen som förvaltar pengarna, och de gör vad de kan för att hitta bättre placeringar nu, säger hon.

Om man däremot valt fonder själv, i premie- eller tjänstepensionen, så bör man nu se upp med obligationsfonder och flytta pengarna om man kan, menar Annika Cruetzer.

– Om man köpt en obligationsfond när det var låg ränta så sjunker värdet på fonden när räntan nu börjar stiga. De stora bolagen kan lättare placera pengar i fastigheter eller infrastruktur, men som privatperson bör du själv flytta pengarna till aktiefonder, säger hon.

Den allmänna pensionen, som syns i det orangea kuveretet, ligger inte i fonder, och dagens pensioner betalas av de som arbetar idag. Alltså är den inte beroende av räntan. Men premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som placeras i fonder, kan komma att påverkas långsiktigt av låga räntor.

På Pensionsmyndigheten kände man sig nyligen tvungen att justera ner den så kallade förskottsräntan på premiepensionen. Det är en utbetalning på framtida avkastning som görs i förskott.

På kort sikt får inte sänkningen av förskottsräntan någon dramatisk effekt, men sänkningen är en signal om att även Pensionsmyndigheten räknar med att den låga räntan kommer att bestå under en överskådlig framtid, och därmed även den lägre avkastningen.

– Vi har gjort ett antagande om att den nya lägre nivån kommer att bestå under en tid, tillräckligt lång för att det ska bli betydande. Vi ser inte slutet på den här lågreänteepoken, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

Han menar att räntan självklart påverkar våra pensionpengar, även om det kan dröja innan det märks i pensionärernas plånböcker.

– Det blir lägre avkastning på pensionskapitalet, så den delen av pensionen kommer att utvecklas sämre i framtiden, säger Ole Settergren.

Men även om effekten i kronor och ören för gemene ­pensionär dröjer så finns också en annan risk med den låga räntan. När investeringar i räntebärande papper inte ger lika hög återbäring så börjar pensionsbolag se sig om efter mer lönsamma placeringar, och med högre avkastningskrav ökar riskerna. Vi blir mer beroende av börsens svängningar.

– Det finns en tendens till mer riskabla investeringar, man väljer bort obligationer. Men det är större prisvariationer i andra tillgångar och då även större risker. Vi vet ju först i efterhand hur det går, säger Ole Settergren
 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00