Ekonomi.

2016-06-09 09:30
Vem lever längst? Statistiken talar sitt tydliga språk. Bild: Corrado Giambalvo/AP/TT
Vem lever längst? Statistiken talar sitt tydliga språk.

Den dödliga ojämlikheten

– Det mest provocerande med ojämlikhet är effekten den har på människors livslängd, säger ekonomen Göran Therborn, Sverigeaktuell med boken Ojämlikhet dödar.

Mellan Danderyd och Pajala är det en skillnad på nio år i medellivslängd. Lika stor skillnad som mellan Sverige och Egypten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Citatet ovan är taget från en intervju med Göran Therborn i en liten kortfilm gjord av Stefan Jarl. Den är filmad 2013, i Göran Therborns vackra gård utanför Kalmar i samband med att han publicerade The killing fields of inequality. Ojämlikhet, säger Göran Therborn, är som en dödlig epidemi. Den följer människor från vaggan till graven, inverkar på hälsan och krymper män och kvinnors själsliv. Han refererar till medicinska studier, till stressen som fattigdom skapar och till åtstramningspolitikens konsekvenser.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Inte bara en ekonomisk fråga

Ojämlikhet dödar, som den nyöversatta svenska titeln lyder, är en blandning mellan en indignationsskrift och en rigorös vetenskapsstudie. Den präglas av en återhållen vrede över sakernas tillstånd och det är lätt att förstå varför Stefan Jarl lät sig inspireras av den. Där skriver Göran Therborn om hur ojämlikhetens effekter förtigits av media. Ett exempel: när kapitalismen återinfördes i Ukraina på 1990-talet skördade den lika många liv bland männen som aids-epidemin i Sydafrika – dödstalen ökade med femton procent. På liberala ledarsidor jublade skribenterna över att landet äntligen fått ”marknadsekonomi”.

Men ojämlikheten börjar redan i livmodern, visar Göran Therborn. Nya studier visar att foster hos fattiga mödrar har lägre födelsevikt. Underviktiga bebisar i sin tur löper större risk att utveckla en orolig personlighet, att i högre utsträckning drabbas av hjärtproblem, diabetes och vissa cancertyper.

– Därför blir det så torftigt att bara betrakta ojämlikhet som en fråga om skillnaden mellan direktörslöner och arbetarlöner. Om jag får skjuta in en dagsaktuell kommentar så tycker jag att det är väldigt synd att man i rapporten ”Investera för jämlikhet” (som läggs fram på LO-kongressen 17–20 juni) valt att helt fokusera på plånboksfrågor. Där finns inget om hälso- eller livslängdseffekter.

”Utvecklingen går åt fel håll”

I boken skriver han att det officiella Sverige ”upptäckte” ojämlikheten som ett politiskt problem 1965, då låginkomstutredningen tillsattes. Detta var samma tid som Göran Therborn själv blev politiskt aktiv – han var då en ung marxistisk sociologiforskare vid Lunds universitet. Men för honom och andra radikaler var ojämlikhet något relativt ointressant: det var vad man kunde vänta sig i ett kapitalistiskt samhälle. Under 1970- och 1980-talet kom han istället att ägna sig åt klassanalys vilket han blev känd för över hela världen. Idag är Göran Therborn en av världens främsta marxistiska tänkare tillsammans med David Harvey och Eric Olin Wright – stora studier av klassförhållanden parade med tung empiri är hans signum. På senare år har han dock argumenterat för att ojämlikhet inte bara är en ekonomisk fråga.

– Vad som upprätthåller ojämlikheten mellan människor är inte så uppenbart som vi trodde på 1970-talet.

– Jag har bland annat blivit uppmärksam på vikten av att göra barns förhållanden mera likartade, från BVC och förskola till gymnasium och eftergymnasial utbildning. I Sverige har den utvecklingen gått åt fel håll, framför allt med det fria skolvalet.

Läs vidare på nästa sida: Lyfter Sverige som exempel

Göran Therborn

Samhällsforskare, vänsterintellektuell och professor emeritus i sociologi vid Cambridge.

Han har tidigare haft professurer i Holland, i Göteborg och Uppsala, samt tillfälliga anställningar jorden runt.

Göran Therborn har skrivit ett drygt 30-tal böcker som publicerats på tillsammans 24 språk. Den första, En ny vänster, kom 1966.

Sagt om Therborn

"Det är på ett vis orätt att Göran Therborn inte fått samma genomslag som Naomi Klein, Slavoj Žižek, Toni Negri, Michael Hardt och andra radikala samhällstänkare. På ett annat sätt är det begripligt. Hans texter saknar spekulationer och stridslysten utopism. I gengäld är han klar, elegant och koncis."

Stefan Jonsson, författare och professor i etnicitet.