Hoppa till innehållet

Initierat

Dåliga ramar för klimatet ska utmanas

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och  Närings- och  innovationsminister Mikael Damberg (S) på en pressträff 2016 där de kommenterade Vattenfalls försäljning av tyska brunkolsverksamheten.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på en pressträff 2016 där de kommenterade Vattenfalls försäljning av tyska brunkolsverksamheten. Bild: Bild: Johan Jeppsson/TT

Dagens ETC.

Att avsätta flera miljarder till att aktivt intervenera i en, enligt många bedömare, dysfunktionell, spekulationsdriven och politiskt styrd utsläppsmarknad –var det klimatsmart? Rikard Warlenius listar politikens tillkortakommanden –och segrar.

Försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor 2016 har varit ett spöke för Miljöpartiet, och den tröst partiet fick i utbyte – sex miljarder till en så kallad utsläppsbroms – försvann efter något år. Men nyligen målade Gustav Fridolin upp förloppet som en seger: hans språkrörskollega Isabella Lövin lyckades nämligen övertyga EU om att i stället höja priset på utsläppsrätter, och därmed blir det tyska kolet kvar i marken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln