Fråga: Hej Frances! Har arbetsgivaren rätt att timanställa någon på fast schema i flera månader framöver? Jag kan inte tro att de har rätt till det. Men googlar runt och hittar inget. Det finns ju den pissiga anställningsformen ”allmän visstidsanställning” men där gäller ju sjuklön, vab, uppsägningstid med mera som man inte har som timanställd.
/B
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Svar: Hej B! Juridiskt finns det inget som heter timanställning eller ”timmis”, fast vi alla kallar det så. Du blir anställd som vikarie eller på allmän visstidsanställning varje gång du är inne och jobbar. Det ska skrivas ett nytt anställningsbevis varje gång. Men det finns både tysta och skrivna överenskommelser (avtal) – eller okunskap eller rädsla – som gör det okej att inte skriva nytt varje gång, utan det sköts på ”enklare” sätt. Vilket är synd eftersom man då gör det extra smidigt för arbetsgivaren att hålla folk som timmisar.
Om du som timmis har schema framåt i tiden och blir sjuk, så ska du få sjuklön från företaget och sedan från Försäkringskassan enligt vanliga regler, för de timmar/dagar som schemat visar att du skulle ha jobbat. Du ska ha hunnit jobba 14 dagar innan du blir sjuk, men de dagarna behöver inte vara i ett svep. Kolla de exakta reglerna hos Försäkringskassan! Tillfällig föräldrapenning (vab) har du också rätt till.
Dessa rättigheter för en timmis är bra att känna till. Men oavsett, så är det sjukt att ge någon ett schema för flera månader men inte erbjuda åtminstone en allmän visstid för den perioden. De vet ju uppenbarligen att de behöver dig och de räknar med att du snällt ska komma och jobba alla de där passen. Chefen missbrukar möjligheten att visstidsanställa, och du bör kunna få hjälp av facket. Det är också en uppgift för arbetskamraterna att hjälpa till! Om du som läser detta själv har en riktig anställning, men har B eller annan timmis som arbetskamrat så ta det som en utmaning. Ni andra kan snacka ihop er och ta upp med chefen att B borde få en riktig anställning, om B vill det. Det borde vara en vana på alla arbetsplatser att man tillsammans säger ifrån när någon blir felaktigt eller dåligt behandlad. Det kan vara extra viktigt att bevaka rättigheterna för nya och osäkert anställda, det motverkar att allas rättigheter rinner ut bakvägen.
Lycka till!
/Frances Tuuloskorpi, folkrörelseaktivist