Hoppa till innehållet

Almega

Almega: Vi har alltid rätt att fråga om facktillhörighet

”Det handlar om att veta vilka som avser arbeta och veta vad skälet till frånvaro är”, säger Jonas Stenmo som är chefsjurist på Almega.

”Det handlar om att veta vilka som avser arbeta och veta vad skälet till frånvaro är”, säger Jonas Stenmo som är chefsjurist på Almega.

Bild: Press/Skärmdumpar

Dagens ETC.

Trots att enskilda upplever sig pressade ser arbetsgivarorganisationen inga problem med att efterforska fackmedlemskap vid konflikter.

Tvärtom råder de sina medlemsföretag att göra det. Men arbetsgivaroganisationens chefsjurist medger att de som vill ställa sig neutrala inte måste begära tjänstledighet trots att arbetsgivarna påstår det.

I över tio år har Almega rått sina medlemsföretag att låta anställda svara på om de tänker strejka eller inte och har egna blanketter för arbetsgivarna att dela ut. Från fackligt håll återkommer anklagelsen om att agerandet innebär en olaglig kränkning av de anställdas integritet eftersom det innebär att den känsliga uppgiften om fackligt medlemskap röjs. I samband med Transports konfliktvarsel i bevakningsbranschen har frågan återigen blivit aktuell. Rutinen har inletts hos bland annat både Avarn och Loomis. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser